CRIDES

Color: 
#81D4AF

Compartim la nostra Biblio(r)evolució!

Acte en línia

Pot la biblioteca escolar esdevenir una eina clau per a l'equitat educativa? Pot la biblioteca escolar acompanyar la construcció de coneixement a partir de propostes de descoberta, creació i recerca? Pot impulsar iniciatives que afavoreixin l’acollida, la inclusió i la creació de comunitat? Pot la biblioteca escolar contribuir a construir una comunitat lectora habitada per lectors crítics? Quines solucions han ideat els 30 centres que han participat a la Biblio(r)evolució? Quins han estat els aprenentatges més interessants del procés de cocreació? 

Per respondre aquestes qüestions, el dissabte 30 de juny de 2018 celebrarem una jornada on les escoles i instituts participants a la crida oberta Biblio(r)evolució compartiran experiències i aprenentatges del seu procés de reflexió sobre els nous usos de la biblioteca escolar. L’objectiu de la crida ha estat repensar els usos de la biblioteca escolar en tant que agent catalitzador del canvi i la millora educativa

Durant la jornada també comptarem amb Guadalupe Jóver, professora de Llengua i literatura de l'IES María Guerrero de Collado Villalba (Madrid) que parlarà sobre “Biblioteca escolar, equidad educativa y lectura crítica” . Posteriorment, a la taula "Els camins de la Biblio(r)evolució" diversos protagonistes de la crida:

Jaume Centelles -mentor-, Núria Gómez -mare de l'Escola Ponent de Granollers- i Carme Masip -professora de l'Intitut Tarragona-​  reflexionaran sobre els aprenentatges i procesos de cocreació que han desenvolupat per potenciar les biblioteques escolars com agents de transformació educativa.

No us perdeu els vídeos, els pòsters i les reflexions dels 30 centres que han participat a Biblio(r)evolució. Els podeu trobar aquí.

Les reunions amb famílies, una palanca de canvi per millorar la relació família i escola?

Què passa quan un centre redissenya les reunions amb famílies tenint en compte les seves necessitats i punts de vista? Com impacta això en els infants i joves? S’inicien ponts de confiança que permeten alinear els esforços per un millor èxit educatiu de l’alumnat? Quines condicions ho fan possible? Quines estratègies funcionen millor per implicar a les famílies? Els centres que han participat a la crida #ReunióFamílies, com han superat les dificultats que han anat apareixent? Quins canvis han experimentat? Quins aprenentatges ha extret del seu procés? Queden reptes per endavant? 

Per tal de respondre a aquestes i a altres qüestions, us convidem a participar a la jornada final de la crida “Redissenyem la reunió amb famílies” impulsada des de la Fundació Jaume Bofill amb la col·laboració del  Departament d’Ensenyament i de la FAPAC, amb el convenciment que redissenyar la reunió amb famílies és un aspecte clau per a millorar la relació família i escola i un pas més en la transformació educativa que estem vivint. 

L’acte es durà a terme el dimarts dia 28 de novembre de 2017 a Barcelona, amb l’objectiu de compartir els aprenentatges i solucions que els centres participants a la crida han desenvolupat amb la involucració de la comunitat educativa. També vol ser un espai de reflexió i treball que comptarà amb la Sílvia Blanch impulsora i mentora de la Crida que conjuntament amb els centres participants compartirà els aprenentatges i els resultats obtinguts. I amb l’Alba Castellví, l’Anna Ramis i el Xavier Gimeno, mentors de la crida que desenvoluparan 3 talles simultanis en el que reflexionarem i mirarem de construir coneixement compartit al voltant de qüestions clau com: 

  • Quan  deixes de treballar a favor de la confiança, la desconfiança apareix automàticament? Ponts per generar confiança
  • Perquè no sempre flueix la comunicació?  Eines clau per una bona comunicació
  • Tenir cura dels pares i mares  és tenir cura dels nens i nenes i nois i noies de l’escola? La cura de les persones també des de la relació escola-família.

 

El programa de la jornada serà el següent:

18.00 Benvinguda: Roser Argemí (Fundació Jaume Bofill)

18.05 Les reunions amb famílies: un punt de partida per a una relació família i escola més autèntica i propera. Sílvia Blanch (impulsora de la crida #ReunióFamílies, experta en petita infància i famílies, doctora en Psicologia de l'Educació, coordinadora del Grau d'Educació Infantil de la UAB i membre del BES). 

18.15 Taula Rodona: El procés de redisseny de la #ReunióFamílies: la veu dels protagonistes. 

  • Marta Corella, mare del Col·legi Badalonès
  • Enric Reverter, Director de l'Escola Catalònia.
  • Vicente Villena, coordinador pedagògic de l'Institut  Els Pallaresos
  • Paula Valero, una alumna de l'Institut Europa. 

18.45 Lliurament de premis i presentació experiències guanyadores de la crida #ReunióFamílies. Lliuraran els premis: Gené Gordó (Subdirecció general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa del Departament d'Ensenyament), Susana Canet (FAPAC) i Fathia Benhammou (Fundació Jaume Bofill)

19.15 Tallers simultanis: Com enfortir la relació família escola?

20.00 Visita a l'exposició de pòsters dels centres educatius participants a la crida i cloenda de l'acte.

 

Us hi esperem!

CRIDA #BIBLIO(R)EVOLUCIÓ

Biblio(r)Evolució: Repensem els usos de la biblioteca escolar busca 30 centres educatius que vulguin definir i cocrear usos innovadors que integrin la biblioteca escolar com un agent que respon als reptes actuals de l’educació.

Però també, i d’una forma molt especial, en incitar a la comunitat educativa a participar d’un debat ric sobre el paper clau de la biblioteca escolar en tant que agent de transformació educativa. Un debat que ens agradaria que perduri en el temps, més enllà de la pròpia Crida. I a més, pretenem fer-ho potenciant processos participatius i creatius, que mobilitzin, durant uns mesos, a tota la comunitat educativa en pro del repte plantejat.

Què us proposem?

Iniciar un procés intern de reflexió al vostre centre educatiu comptant amb:

  • Kits metodològics basats en el design thinking que orientaran la cocreació, els processos de canvi, la presa de decisions i les solucions del vostre centre.
  • Formació pràctica que ajudi a orientar-se a l’hora de repensar la biblioteca escolar com un agent actiu per a la transformació i millora educativa.
  • Accés a materials vinculats a pràctiques inspiradores de biblioteques escolars.
  • Mentoria, que podrà ser individual o grupal, presencial o virtual, per part de 10 experts/es en biblioteca escolar que acompanyaran els processos de cocreació de les propostes.
  • Visites a centres educatius amb biblioteques escolars actives i vives.
  • Espais per inspirar-vos i per compartir els vostres coneixements, reflexions i idees amb d’altres persones i centres educatius que també repensen els usos de la seva biblioteca escolar.

Com participar?

Si sou un centre educatiu d’educació infantil i primària, de secundària o una escola bressol que esteu interessats en presentar-vos a la crida, cal que ompliu el Formulari de participació i llegiu atentament les Bases de la Crida Biblio(r)Evolució: Repensem els usos de la biblioteca escolar.

El termini per a presentar candidatures finalitza el 15 de gener de 2018

Més informació aquí.

Uneix-te a la biblio(r)evolució! I si repensem els usos de la biblioteca escolar?

Us imagineu una biblioteca escolar capaç de (r)evolucionar les dinàmiques educatives del centre? I una biblioteca que actuï com agent cohesionador de la comunitat educativa? O que dinamitzi la vida cultural de l’escola o l’institut? Us agradaria repensar els usos de la biblioteca escolar per catalitzar innovacions i millorar els aprenentatges? 

Les possibilitats de la biblioteca escolar són infinites a l’hora de donar suport al professorat, apoderar a les famílies del centre i contribuir a una educació integral i significativa d’un alumnat amb interessos i necessitat diverses. Una biblioteca escolar activa, viva i integrada té la capacitat de donar resposta a alguns dels reptes educatius actuals com la personalització dels aprenentatges, la innovació tecnològica, la integració de les alfabetitzacions múltiples o l’accés a continguts de qualitat per al desenvolupament d’habilitats i competències, entre d'altres.

Us convidem a l'acte de presentació de la Crida BIBLIO(r)EVOLUCIÓ, una iniciativa que busca centres educatius que desitgin crear col·lectivament nous usos i models per a la seva biblioteca escolar

L'acte estarà conduït i dinamitzat per les impulsores de la crida Marta Roig (diplomada en Biblioteconomia i Documentació i Màster en Biblioteca escolar i promoció de la lectura) i Anna Juan(doctora en antropologia social i cultural i màster en llibres i literatura infantil), que ens aportaran un ampli ventall de fórmules innovadores per integrar la biblioteca escolar com un agent transformador que respongui als reptes actuals de l’educació. 

Durant l'acte, també es presentaran 3 experiències inspiradores de nous usos de la biblioteca escolar que ens ajudaran a visibilitzar tot el seu potencial de la mà de: 

Finalment, comptarem amb un espai de cocreació en el que els participants podreu començar a cuinar les vostres propostes creatives de biblioteca escolar amb l’especialista en jocs Oriol Ripoll.

L'acte tindrà lloc el dijous 9 de novembre de 18.00 h a 20.00 h i es podrà seguir en directe via Twitter @FundacioBofill amb el hashtag #bibliorevolucio.

Lloc: Recinte Modernista de Sant Pau / Sala Pau Gil

Accés lliure i gratuït. També podreu seguir l’acte  per streaming a través del web de la Fundació Jaume Bofill.

No ho dubteu més! Participar a la crida us submergirà en una activitat creativa amb la que dissenyareu nous usos per a la vostra biblioteca per tal de donar resposta a les necessitats del vostre centre educatiu. 

Inscriviu-vos a l’acte i no us ho deixeu perdre!