Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Biblio Stay
Per #bibliorevolució | dimecres, 6 juny, 2018 | 0 comentaris

Repensem-nos, imaginem i ho aconseguirem

L'Institut Joan d'Àustria de Barcelona ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!

 

 

A la biblioteca de l'Ins Joan d'Àustria ens hem marcat el repte d'augmentar l'interès de l'alumnat del centre entorn de la biblioteca. El repte neix directament de les nostres necessitats actuals. La biblioteca portava un temps força inactiva i des del centre es va decidir apostar per donar-li vida, ja que es concep aquest espai com un agent fonamental per a la nostra comunitat educativa. Actualment la biblioteca està immersa en un procés de renovació que afecta a moltes esferes diverses (adequació del disseny i mobiliari, renovació de la col·lecció, creació de noves activitats de dinamització, implementació del servei de préstec, etc.). A més de la proposta per la crida, ens hem embarcat a fer moltes més accions revolucionàries: per posar tan sols uns petits exemples, acabem de rebre el logo de la biblioteca, fruit de la participació de l’alumat de 4t d’ESO de l’optativa de dibuix, ara estem esperant un encàrrec de llibres juvenils, que vam fer amb l’assessorament de la llibreria Pebre Negre i estem preparant un acte d’inauguració de la biblioteca, en què organitzem una taula rodona i també un recital, amb la col·laboració d’alumnes. Tanmateix, ens trobem amb l'obstacle que la biblioteca és poc popular entre l'alumnat, ja que, tot i que alguns venen a l’hora d’esbarjo, no aprofiten tot el potencial de la biblioteca. És per això que actualment la nostra necessitat és aconseguir dinamitzar la biblioteca per tal que l'alumnat senti que té una biblioteca plenament dedicada a ells i elles.

L’equip impulsor l'hem conformat: 1) Núria Roca, persona externa al centre que actualment coordina el projecte de la biblioteca, 2) Lourdes Duesca, professora de francès de l’institut, forma part de la comissió de la biblioteca, amb tasques de coordinació i de comunicació amb la resta de docents. 3) Mercè Roman, professora d’anglès i secretaria de l’institut, forma part de la comissió de la biblioteca i en gestiona especialment les qüestions referents al pressupost. 4) Judit Casanova, professora de química amb 2 h. setmanals a la biblioteca. Aquest equip hem treballat conjuntament amb l’equip directiu, de qui teníem suport explícit i que ens ha ajudat en tot moment. A mesura que hem anat avançant en la nostra proposta s’hi han sumat persones. Destaquem, entre d’altres: la Berta, en Pau, l’Eva, l’Ariadna i el Mohamed (5 alumnes d’ESO) i en Huan (alumne de batxillerat), la Dolors Alesina, professora de llengua castellana, en Sergi Pérez, professor d’informàtica, la Laura Rodríguez, professora de llengua catalana i coordinadora de 2n cicle d’ES0 i en Joan Carles, professor d’anglès.  Paral·lelament a la suma d’agents diversos en el si de la nostra comunitat educativa, hem estat capaces de generar vincles -que ja han estat molt enriquidors i preveiem que ho continuaran sent- amb agents externs a la nostra comunitat educativa. En aquest sentit, destaquem: 1) l’ajuda del CRP, amb visites de l’Asunción Miranda 1) la col·laboració amb la biblioteca pública Sant Martí de Provençals i amb el seu director, David Nofuentes 2) el contacte amb l'escola d'adults de la Verneda, del qual creiem que poden néixer futurs projectes interessants des de la nostra biblioteca que generin un espai de trobada entre l'alumnat i persones adultes del barri 3) la relació amb la llibreria Pebre Negre, amb la qual volem fomentar la confiança mútua i la proximitat, per estar en contacte constant.

El nostre procés bibliorevolucionari ha estat un camí ple d'aprenentatges que hem recorregut amb ganes, esforç i, en alguns trams, amb dubtes i preguntes que valorem molt positivament que hagin aparegut. La Guia que ens heu proporcionat i, sobretot, el fet de tenir a la nostra disposició la Júlia Baena, una mentora experta en biblioteques juvenils, ens han ajudat a tenir una manera de fer més metodològica, útil a l'hora de fer una anàlisi de la nostra realitat i també, durant el procés, per calibrar fortaleses i mancances de la nostra idea. Valorem molt positivament el fet d'haver tingut l'oportunitat de conèixer experiències inspiradores, ja sigui seguint, a través del hashtag #bibliorevolució, els processos de companys nostres també immersos a la crida o participant de les visites inspiradores que heu organitzat. Hem posat a la pràctica el valor de la cooperació, que creiem que és molt més fèrtil que la competitivitat, tan fomentada en el nostre sistema.  Cooperar, és a dir, treballar col·laborant en xarxa ens permet compartir experteses i punts de vista. Sempre que hem participat en una visita inspiradora ha estat una activitat enèrgica, ja que n'hem sortit amb nous punts de vista i idees que després hem aplicat a la nostra revolució.

La nostra proposta davant del repte ha estat el plantejament d'un nou ús concret: la creació d’una l’activitat per a l'alumnat anomenada «biblio stay», inspirada en el format conegut com room escape. Així doncs, a través de la gamificació, volem aconseguir atraure els alumnes a la biblioteca i, el més important, fer-los arribar la idea, a través de la seva pròpia vivència en el joc que els llibres que tenim contenen informacions molt diverses i valuoses.  Actualment tenim l’activitat dissenyada. L’hem creat vinculant-la amb el contingut del treball de crèdit de síntesi de 3r d’ESO, dedicat a la ciutat de Barcelona. A mesura que hi hem anat treballant ens han sorgit algunes preguntes i dubtes: té sentit que des de les biblioteques escolars adoptem pràctiques mainstream (com és, en aquest cas, el room escape) i les reconvertim? O és més enriquidor que generem les nostres pròpies estratègies i que, d’aquesta manera, obrim la possibilitat a què l’alumnat pugui tenir experiències que si no fos per l’institut no tindria? És a dir, sabem que molts dels nostres alumnes van ja a room escapes, però, per exemple, quants van a clubs de lectura o a cinefòrums? Potser una cosa no treu l’altra i el que cal és combinar activitats que poden connectar-hi més fàcilment amb d’altres amb les quals no estan tan familiaritzats i, potser així, aconseguim mantenir el seu interès i, alhora, ensenyar-los alternatives d’activitats que no coneixen. Estem donant voltes també al fet d’aprofitar aquest interès dels alumnes cap a l’activitat i engrescar-los a que siguin ells i elles els protagonistes del procés de creació: que necessari és que les persones joves puguin decidir autònomament en una societat que les infravalora i les exclou constantment. És per això que durant el curs vinent inclourem la participació de l’alumnat  i l'implementarem l’activitat.

Per concloure, destaquem que ens enduem una motxilla ben plena d’aprenentatges i reflexions. Recomanem a totes aquelles persones bibliorevolucionàries que siguin crítiques i que es preguntin contínuament el sentit del que fan. Acabem el procés de cocreació amb il·lusió i amb la sensació que tenim molts projectes en ment i que això no acaba aquí, sinó que tot just comença: moltes gràcies per l’oportunitat i que la biblio(r)evolució segueixi imparable.

 

Enviar un comentari