Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

BiblioMorera, una eina per la transformació
Per #bibliorevolució | dimarts, 5 juny, 2018 | 0 comentaris

Imaginem, naveguem, somiem i creixem amb l’Ulisses a través de la literatura

L'Escola Mestre Morera de Barcelona ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!

 

 

El pirata Ulisses, capità d’aventures de la nostra biblioteca, ens impulsa a navegar per un mar d’imaginació i somnis a través de la lectura. I és que la literatura ens fa viatjar per un món infinit i viure aventures sorprenents des de qualsevol indret.

A la biblioteca Ulisses de l’escola Mestre Morera, inspirada en la èpica Odissea d’Homer, hem decidit créixer amb la crida de la biblio(r)evolució! El nostre motor ha estat el gust per la lectura, el nostre timó la voluntat de crear un espai útil i funcional per les nostres nenes i nens i el nostre rumb el lligam amb la innovació pedagògica i el moment de Xarxes pel canvi que estem vivint i gaudint a l’escola.

Amb l’objectiu global de crear una biblioteca cada vegada més acollidora, els reptes que ens proposem, neixen de 3 eixos principals:

  1. La necessitat de que la biblioteca s’actualitzi donant servei a les noves metodologies i pràctiques pedagògiques innovadores tant a alumnes com a mestres.Volem que la biblioteca sigui font de coneixement i un recurs real per fer recerca a tots els nivells i que també doni suport als docents per elaborar materials i recursos adients per la nova metodologia de treball per projectes.
  2.  La necessitat de que els nostres alumnes siguin autònoms en la tria de llibres a consultar o fer préstec (coneixements, gust per la lectura…).
  3. La necessitat d’ampliar les experiències lectores dels infants motivant i engrescant amb noves propostes per crear de la biblioteca un espai per compartir.

A partir de les necessitats esmentades, ens hem plantejat els 3 reptes de la Biblio(r)evolució:

  1. Ampliar i ajustar el fons de la biblioteca Ulisses.
  2. Fer un tutorial de recerca per l’alumnat, mestres i famílies i enllaçar-ho a la web de la biblioteca.
  3. Presentar les novetats lectores d’una manera creativa i accessible per alumnes, mestres i famílies.

 

La nostra Biblio(R)Evolució

L’origen de la crida de la biblioteca Ulisses està en el procés de canvi en el que es troba l’escola. Estem immersos en un procés d’innovació el qual inspira a la biblioteca a donar resposta. En els inicis del procés, vam analitzar l’ús de la nostra biblioteca des de tres vessants: alumnat, docents i famílies. Fent lligams entre el punt de partida i les expectatives, vam engegar el projecte de la Biblio(r)evolució, amb l’objectiu de donar vida a l’Ulisses i als seus tresors.

La guia proporcionada per la crida ha estat una peça clau en el nostre procés ja que ens ha mostrat el camí de manera clara i concisa. D’altra banda, el punt clau del projecte està en les experiències compartides d’escoles, instituts i experts. De la mà de la innovació i la revolució sempre va el compartir i aprendre dels altres. El fet d’escoltar experiències diverses en l’àmbit bibliotecari ens ha ajudat a engegar idees ben diverses i enriquidores.

El projecte a la nostra escola ha estat liderat per la coordinadora LIC del centre encarregada de la biblioteca Ulisses i per la comissió de biblioteca de l’escola formada per 4 mestres més de diferents especialitats i cicles. Aquest equip biblio(r)evolucionari tenim propostes i solucions ideades per dur a terme, algunes iniciades i d’altres per començar, com per exemple: presentació de novetats a la pàgina web de l’escola; ús del programa de préstec com a fons de consulta; adequació de la biblioteca (murals fets per un artista) per garantir un espai de plaer; generar enquestes per alumnat, docents i famílies per ampliar el fons de la biblioteca…

Embarcar-nos en aquest projecte ens ha fet recordar que la biblioteca és un espai imprescindible de l’escola en el que gaudir, somiar, imaginar i créixer.

 

Enviar un comentari