Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Com podria la biblioteca escolar crear ambients que enriqueixin el projecte que s'impulsa cada any?
L'Escola El Despujol de Les Masies de Voltregà ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!
Tot procés de canvi parteix d’una realitat actual que es pot millorar i que es pot projectar cap al futur. Per tant, no hi ha cap canvi igual, perquè cada punt de partida és diferent, així com també ho són els reptes i les il·lusions. És en aquest context que la nostra escola va decidir respondre a la CRIDA de la Biblio(r)evolució. D’entrada ens va agradar poder compartir la idea de que la biblioteca escolar no és un espai ni un volum de llibres, sinó que és alguna cosa més, és un procés dinàmic i obert, necessari per aprendre; també se’ns obria la possibilitat de participar en una experiència que respongués a les nostres necessitats. Ja feia temps que de manera informal o en algunes trobades, parlàvem de que la biblioteca havia d’anar més enllà, s’havia de diversificar l’ús que en fèiem i havia de tenir un paper més rellevant en el nostre treball per projectes. El primer que calia fer doncs, era parlar des de l’Equip Directiu amb la gent de la Comissió de biblioteca per saber si aquesta visió era compartida. Com que va ser així i tothom va estar d’acord en que l’objectiu de la Comissió no es podia reduir a folrar llibres, catalogar-los i presentar novetats, vam posar fil a l’agulla.
El proper pas va ser presentar la idea al Claustre de mestres, que la van veure amb molt bons ulls i es va obrir a tothom la possibilitat de formar part del grup impulsor que dinamitzaria aquesta tasca. Com a comunitat d’aprenentatge, per aconseguir un procés obert i efectiu, calia que dins del grup hi hagués també algun/a representant de les famílies i de l’entorn municipal; en aquest últim cas, vam coincidir en que fos algú de la biblioteca del poble, això ens permetria expandir la idea i aconseguir una col·laboració més sòlida amb aquesta entitat.
Ens va anar molt bé reflexionar tot el claustre sobre els reptes que té actualment el centre, quins canvis ja s’han iniciat, quin ús fem de la biblioteca, quins recursos ofereix, què hi trobem a faltar, què més ens pot oferir... Les opinions de les famílies, alumnes i altres agents de la comunitat educativa a través d’entrevistes, van ser un altre pilar important per definir el nostre repte.
Al final, va resultar ser aquest: “Com podria la biblioteca escolar crear ambients que enriqueixin el projecte que s’impulsa cada any a nivell de centre?” Vàrem pensar que era un repte possible d’aconseguir i que encaixava amb la nostra manera d’entendre l’educació; podia ser un complement a la recerca i també una alternativa als tallers multinivell que fem cada setmana a nivell d’escola.
Després de conèixer pràctiques inspiradores, com les proposades per la Fundació Bofill, i donar-hi moltes voltes, ara ja podem dir que ho hem aconseguit. Hem començat a crear ambients que donen resposta a les demandes de tota la comunitat educativa, contemplant la diversitat de materials, el coneixement de la nostra biblioteca i la col·laboració amb la del poble.
Sense perdre mai de vista aquests tres aspectes, els nostres ambients contemplen diferents àmbits d’aprenentatge, amb propostes lúdiques adreçades a tot tipus de públic. Són versàtils, perquè dins d’una mateixa estructura, cada any es podran adaptar al projecte del curs, i visualment entenedors. S’hi poden dur a terme activitats dirigides, però també són prou explícits i flexibles per tal que tothom hi pugui treballar de manera autònoma, de manera individual, en petit grup o amb les famílies.
Volem destacar també que les propostes de cada taller són prou obertes per promoure noves iniciatives i explorar nous recursos. Els nostres alumnes ja n’han pogut fer un primer tast i s’hi passen llargues estones. Com bé diuen, val més una imatge que mil paraules. Estareu d’acord amb nosaltres que aturar-se als ambients cada vegada que hi passem pel davant, tafanejar-los o bé quedar-s’hi cinc minuts a fer una activitat que ens atrapa, és una bona manera de mesurar l’èxit.
Evidentment el resultat final sempre és millorable, però segur que el procés i les reflexions conjuntes que l’han acompanyat, ens han donat oportunitats úniques i transferibles. En el nostre cas podem constatar que:
- Escoltar opinions i anotar suggeriments és imprescindible per conèixer les necessitats i les aspiracions de tothom.
- Disposar de bons recursos per inspirar-nos ens ha aportat bones idees per construir els ambients i donar una nova mirada a la biblioteca, descobrint-hi junts noves possibilitats.
- Les reflexions en les trobades de l’equip impulsor ens han enriquit i ens han permès visualitzar els ambients que voldríem: destriant i escollint idees per poder fer fàcil a la pràctica el que realment ha estat difícil de veure en un principi.
- I òbviament, s’han generat complicitats noves amb les famílies i la biblioteca del poble, que han ajudat a fer possible el nostre repte actual i a poder-ne encarar de nous en el futur.
És per això que la Biblio(r)evolució ha estat un sacseig i una oportunitat idònia per generar aquest canvi positiu en el nostre treball per projectes i en la biblioteca escolar. En aquests moments, s’ha convertit en un altre motor de canvi dins la nostra dinàmica educativa. Segur que serà també el detonant d’altres canvis posteriors que juntament amb els ambients, continuaran transformant la nostra biblioteca en un futur immediat.
Des d’aquí us convidem a crear projectes compartits, perquè només treballant i aprenent junts, aprendrem més i millor.
Enviar un comentari