Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Obrim la biblioteca de l’institut a la nostra comunitat
L'Institut El Pedró de L'Escala ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!
El nostre repte
La nostra biblioteca és molt activa, però tot i així no aconseguim involucrar a gaires estudiants i famílies. El nostre propòsit és obrir la biblioteca més enllà de l'institut. És per aquest motiu que hem ideat un joc obert a tots els membres de la nostra comunitat, basat en idees extretes de llibres, de pel·lícules inspirades en llibres, de música inspirada per diferents obres literàries i per les seves respectives pel·lícules, etc.
Per tal de dur a terme el procés de creació i desenvolupament d’aquesta iniciativa comptem amb un equip de cinc professors i professores de l’institut, una mare (en representació de les famílies), un parell d’alumnes (en representació de la resta), el tècnic de joventut de l’ajuntament, els coordinadors de la televisió i la ràdio de l’Escala i un equip de sis alumnes que faran la funció de community managers coordinant les xarxes socials que farem servir per popularitzar els reptes del nostre joc.
Formar aquest equip no ha estat una tasca fàcil. Durant els primers mesos hem fet un gran nombre de crides en diferents formats: des de pòsters demanant implicació a l’alumnat del centre, passant per anuncis a la nostra pàgina web i a les xarxes socials de les quals disposàvem i, fins i tot, escrivint articles a diferents mitjans de la premsa escrita de la nostra localitat. A més, hem demanat diferents entrevistes als experts en joventut de l’ajuntament i als coordinadors dels mitjans de ràdio i televisió de L’Escala. Un cop ho teníem tot engegat vam passar un parell de mesos sense que aparegués cap voluntari/ària extern a l'institut per a la nostra Biblio(r)evolució, però poc a poc més gent s’hi ha anat sumant i ara ja podem comptar amb un bon equip impulsor.
Pel que fa a l'organització, hem ideat diferents funcions relacionades amb el nostre repte proposat. D’una banda, l’equip de professors, la mare, el tècnic de l’ajuntament i les dues alumnes coordinarem i supervisarem tot el procés de desenvolupament del joc. D’altra banda, els coordinadors de la ràdio i la televisió de L’Escala seran els encarregats de donar difusió als mitjans de les novetats relacionades amb el concurs, com ara noves fases del procés, premis, etc.
La nostra Biblio(r)evolució
En primer lloc, vam realitzar una reflexió sobre les activitats que dúiem a terme des de la nostra Biblioteca i vam constatar que realitzem moltes iniciatives, les quals sorgeixen sempre de la coordinadora. És per aquest motiu que vèiem la necessitat d'implicar molts més membres de la comunitat educativa i/o externa a l'Institut, per tal que tothom senti la Biblioteca com a seva.
Durant la jornada de presentació de la Guia a Barcelona vam experimentar la necessitat de trobar un equip obert a diferents àmbits del poble i de treballar de forma creativa i innovadora. En aquest sentit, ens hem adonat de que no només ens limitem a dimensió triada de bon començament, que era convertir el nostre Institut en un centre lector, sinó que també hem obert la possibilitat d'incorporar al nostre projecte les diferents xarxes socials, tot dinamitzant la nostra Biblioteca i cohesionant la nostra comunitat educativa. D'aquesta manera, tant tenim un laboratori per promoure i liderar un centre lector, com hem donat un impuls a la cultura digital i oferim un acompanyament a diferents activitats culturals.
El coneixement de les diferents pràctiques inspiradores que ja s'estan duent a terme ens va fer adonar de les múltiples formes que existeixen per donar resposta als reptes plantejats, obrint així les nostres ments i donant-nos valor per vèncer els límits establerts i la tradició. Per la seva part, la Guia ens ha ajudat a organitzar la temporització i els objectius, tot assolint-los progressivament i de forma coherent i endreçada. També ens ha ajudat a posar en comú les diferents idees, tot seguint la seva pauta.
Per tal de dur a terme el nostre procés d'inspiració i anàlisi, vam realitzar una primera trobada amb l'equip impulsor i vam realitzar una pluja d'idees, que vam reflectir en format pòster. Algunes idees proposades van ser anar a llegir històries al casal d'avis de la localitat – i escoltar les seves, compartir la jornada del dia mundial de la poesia amb els integrants de l'escola d'adults, fer extensives les recomanacions de lectura a les famílies a partir d'un plafó al vestíbul de l'Institut, oferir concerts i sortides culturals, etc. A partir d'aquí vam seleccionar la idea proposada per la membre més jove del nostre equip impulsor: la creació d'un joc de reptes obert a tots els habitants de la localitat. Pel camí ens vam adonar que aquesta idea va molt en la línia dels pòsters de superherois amb els quals vam intentar atraure l'atenció del nostre alumnat per tal que es sumessin a la revolució de la biblioteca. Igualment ens va agradar la iniciativa perquè dona protagonisme als joves.
Seguint les recomanacions de la nostra alumna integrant de l’equip impulsor, vam crear un compte d’Instagram per tal d’anunciar els diferents reptes del nostre joc i així fer-los extensius a la resta de la localitat. A més, ens vam reunir amb els coordinadors de la televisió i la ràdio de L’Escala, els quals ens van ajudar a acabar de definir el mecanisme del joc, així com els possibles premis.
Finalment, vam decidir realitzar-lo seguint el format «lliga», amb una durada de tres mesos (des del mes de setembre fins a abans de festes de Nadal) i vam decidir que els anuncis dels reptes no només els realitzaríem via Instagram, sinó també a través de la ràdio. També vam establir la prova final, que consistirà en un duel entre els dos últims concursants emès en directe per la televisió, la ràdio i Facebook Live. En aquest sentit, el primer pas va ser crear una falca publicitària per demanar community managers per a l’Institut que s’encarreguessin de gestionar les diferents proves a les xarxes socials de la nostra biblioteca.
Els aprenentatges i les reflexions que volem compartir
Principalment, hem après que treballar en equip és molt enriquidor i estimulant, ja que genera moltes idees i ajuda a desenvolupar la creativitat i la innovació fins a punts inesperats. Tanmateix, és cert que hem hagut d’experimentar moments d’incertesa i frustració, especialment quan teníem dificultats per a trobar participants en el nostre equip impulsor. Aquest fet també ens ha produït un cert grau d’estrès, ja que hem vist escurçat el nostre temps en bona mesura i ens ha estat complicat gestionar el final de curs amb la creació i desenvolupament del nostre projecte.
D’altra banda, ens hem sentit molt còmodes amb tots els membres del nostre equip, així com amb la possibilitat de desplegar la nostra creativitat lliurement i això fa que, a part de la temporització, no trobem gaires detalls per canviar. Està clar que si haguéssim pogut comptar amb més temps haguéssim desenvolupat els materials d’una manera molt més complexa.
Pel que fa als consells que podem compartir, destacaríem la importància de la participació i involucració dels alumnes i les famílies, així com del personal provinent de les diferents institucions de la localitat. Sense una col·laboració activa i compromesa és molt més difícil dur a terme qualsevol iniciativa. Finalment, volem fer especial esment de les múltiples possibilitats que ofereix una biblioteca escolar, més enllà de ser un lloc dedicat a la lectura, l’estudi i la cerca d’informació. Nosaltres hem descobert que una biblioteca ofereix un espai de creativitat i llibertat tan ampli com el propi coneixement, per aquest motiu animem a altres centres a explorar i descobrir les seves pròpies possibilitats.
Enviar un comentari