Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

De Pèrgam al núvol
Per #bibliorevolucio | dimecres, 6 juny, 2018 | 0 comentaris

Creació de l’espai virtual de la biblioteca

L'Institut Illa de Rodes, de Roses, ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu! 

 

 

Des de la biblioteca de l’Institut Illa de Rodes ens hem proposat la idea de crear l’espai virtual i de dissenyar una programació d’accions i serveis que faciliti la cohesió dels agents de la comunitat educativa, que dinamitzi culturalment el centre i que el connecti amb l’entorn. Tot i que aquesta idea ja la teníem en ment des del curs passat, la crida bibliorevolucionària de la Fundació Bofill ens ha donat l’oportunitat de capbussar-nos-hi de ple durant aquest curs escolar.

Per portar a terme aquest projecte hem començat creant un grup impulsor, format per: la Cap d’estudis (Esther Renart), la Coordinadora de mediateca (Montse Batllosera), la Coordinadora de primer cicle d’ESO (Sandra Canaleta), la Coordinadora de segon cicle d’ESO (Assumpta Suñer), la Coordinadora de Batxibac (Graziella Berto) i dos professors que fan classe tant a ESO com a Batxillerat (David Carbonell i Montse Fiol). La intenció en formar el grup impulsor ha estat que hi hagués el màxim de representació de les diverses etapes educatives que tenim al centre. El grup s’ha anomenat Biblionautes de l’Illa i s’ha proposat d’anar De Pèrgam al núvol.

Tan aviat com el grup impulsor ha començat a treballar, diversos membres de la comunitat i alguns agents externs s’han sumat a la proposta. En aquest sentit, cal dir que hem tingut l’oportunitat d’entrevistar diverses persones que han aportat idees molt interessants al projecte. Entre elles: la directora de la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses (Pilar Cortés), la bibliotecària de la Biblioteca Central d’Igualada (Magda Bartrolí), l’assessora LIC del Servei Educatiu de l’Alt Empordà (Núria Puigdevall), l’escriptor i professor de l’Institut Pere Vives Vich d’Igualada (Joan Pinyol), la mare d’una alumna de Batxibac (Marisa Guitart), la mare d’un alumne de 4t d’ESO i membre del Consell escolar de l’institut (Teresa Fonolleras), tres alumnes de 1r d’ESO (Íngrid Hornos, Nina Jaume i Pol Ribera) i el Secretari de l’institut i professor d’Economia (Francesc Nadal). A part d’aquestes entrevistes, portades a terme pels diferents membres de l’equip impulsor, hem anat rebent idees d’altres membres de la comunitat que hem recollit en un document compartit que ens ha servit per llistar totes les propostes en arribar al final d’aquest procés.

La idea que hem cocreat dona resposta als reptes educatius que el centre té definits en el projecte educatiu, sobretot a la cohesió social –recordem que la proposta va dirigida a tots els membres de la comunitat educativa i que, a més a més, és oberta a l’entorn− i a la millora dels resultats acadèmics de l’alumnat, que gràcies a l’espai virtual de la biblioteca tindrà més facilitat per accedir a recursos en línia de qualitat i per interactuar amb d’altres membres de la comunitat.

Abans d’arribar a la idea de crear l’espai virtual hem fet l’anàlisi de la biblioteca, partint dels usos actuals dels recursos (centrats sobretot en el préstec lliure i individual de material), les accions de mediació (centrades sobretot en la connexió amb la biblioteca pública) i la col·lecció (centrada sobretot en obra de ficció, força antiga i amb molt poques novetats). La guia oferta des de la Fundació Bofill ens ha ajudat força a portar a terme aquesta tasca d’anàlisi que, un cop finalitzada, ens ha permès d’anar més enllà de la biblioteca física i pensar en un espai virtual molt més ric en recursos i oportunitats. Un espai que hem dissenyat, sobretot, a partir de la informació obtinguda de les entrevistes personalitzades. El projecte general de biblioteca, però, s’anirà ampliant també gràcies a les idees extretes de les visites inspiradores a les quals hem pogut assistir: a l’Escola Joan Pelegrí, a la llibreria Pebre negre i a l’Institut Menéndez y Pelayo.

L’espai virtual de la biblioteca ha de fomentar el gust per aprendre, ha de ser una font de recursos per als diferents membres de la comunitat educativa i, alhora, ha d’afavorir l’intercanvi i la possibilitat d’interactuar per a crear coneixement.

La crida ens ha donat l’oportunitat de trobar el temps i l’espai per pensar com podem millorar la nostra biblioteca escolar. Ens ha ofert una bona guia per encetar el procés de reflexió, ens ha ajudat a ampliar l’horitzó amb visites inspiradores i ens ha proporcionat acompanyament. Pel camí no hem tingut frustracions, i les dificultats han estat, en realitat, oportunitats de millora. Treballar en equip i fer xarxa és el consell final que voldríem donar a qualsevol centre que volgués iniciar una bibliorevolució.

 

Enviar un comentari