Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Escola Pepa Colomer - Redissenyem per un diàleg igualitari
Per #ReunióFamílies | dijous, 30 novembre, 2017 | 0 comentaris
L'Escola Pepa Colomer ens fa arribar un article molt interessant sobre com han viscut el procés de redisseny de les reunions de famílies. No us el perdeu!
 
Un dels eixos bàsics del nostre plantejament per a garantir el desenvolupament coordinat de totes les propostes educatives del centre és l’acollida de tots els membres de la comunitat educativa com a element clau de la cohesió social i l’equitat; l’acolliment als alumnes de l’escola, a les famílies que han de tenir confiança en una escola que es construeix amb tots, any rere any i l’acolliment als docents que van creant i fent-se seu el projecte. Així, al mes de maig, ens plantegem la participació en la crida “Redissenyem les reunions amb famílies” de la Fundació Jaume Bofill amb la intenció de rebre el suport i la formació que ens permeti donar coherència i continuïtat a una manera de fer participativa, afectuosa i inclusiva.
 
La cohesió de la nostra comunitat educativa passa per l'enfortiment dels vincles i de les relacions entre els seus integrants.
Creiem que els vincles són relacions imprescindibles per evitar els cercles d'exclusió, que representen una amenaça i una debilitat per als individus. Mantenir i fer créixer aquestes interrelacions requereix l'existència d'un projecte educatiu inclusiu des de tots els àmbits, des del qual una comunitat educativa com la nostra pugui enfortir el teixit social i millorar la qualitat de les relacions i, en general, la cohesió social.
 
Hem apostat fortament per un projecte educatiu en un marc de valors compartits per a la convivència. Per a donar resposta a aquest ambiciós objectiu, promovem espais
d'inclusió que es basin en el diàleg igualitari i en la necessitat de compartir uns valors comuns que ajudin a conviure en una mateixa comunitat.
 
Davant la proposta de millorar l’assistència de les famílies a les reunions i la seva participació en la vida del centre, plantegem a l’alumnat, a les famílies i al professorat una primera qüestió: Què opines sobre les reunions d’inici de curs? Quins aspectes milloraries?
 
La veu dels alumnes i la de les famílies es va fer sentir a través dels respectius consells de delegats i delegades. I l’equip docent va poder opinar a través d’una pràctica reflexiva dinamitzada pel grup impulsor de redefinició de les reunions d’inici de curs.
 
Després de preguntar-nos perquè no venen les famílies, ens vam plantejar què podíem fer i d’aquestes qüestions vam començar el disseny en clau de re-crida, re-format i re-contingut, tenint molt present les aportacions de tots i cadascun dels membres de la comunitat.
Invoquem, doncs, la inspiració i planifiquem en equips docents per cicles, intentant projectar l’esperit del nostre projecte educatiu i sense oblidar el públic assistent. I en nova sessió de claustre compartim totes les propostes, i recollim tots els suggeriments i aportacions.
 
PROTOTIPS
El primer objectiu que ens proposem és aconseguir la màxima assistència, per això, es realitza un sondeig sobre l’horari que millor concilia la seva vida personal i per tant, facilita la seva assistència a la reunió. Un cop disposem d’aquesta informació, cada nivell decideix dur a terme les reunions segons la franja horària més demanada.
 
En referència a la convocatòria, ens plantegem com fer-la atractiva, suggerent, en definitiva, que motivi l’assistència. Cada cicle va generar propostes diverses en les quals l’alumnat fos protagonista del repte. Educació Infantil, uns dies abans de la reunió d'inici de curs, va fer un mural a l’entrada del vestíbul sota el lema "Parlem-ne", i en el qual les famílies podien anotar-hi tot tipus de neguits, preguntes, expectatives, aportacions... que ens ajudarien a enfocar la reunió cap a les seves necessitats i interessos. Seguidament, es va realitzar la convocatòria tot donant-los un tros d'un dibuix fet pels seus fills i filles, amb un missatge que deia "Tinc una sorpresa! Si véns a l'escola el dia ____ a les ___hores, la trobaràs". 
 
La idea era que les famílies vinguessin encuriosides i amb altes expectatives del que trobarien. L’equip docent de cicle inicial, va dissenyar una entrada de cinema que l’alumnat va omplir amb les particularitats de la reunió: dia, hora, butaca, sessió, títol de la pel·lícula i protagonistes principals. Mentre les invitacions arribaven a casa, els nens i nenes de 1r i 2n vivien intensament l’esdeveniment futur, projectant les seves inquietuds i què esperaven del curs, en post-it que les mestres van recollir en un mural de paret per mostrar el dia de la reunió.
 
Cicle Mitjà i Cicle Superior van crear una invitació on es convidava a les famílies a participar en la trobada d’inici de curs. En aquesta invitació els nens i nenes van escriure les seves expectatives i convidaven a les famílies a escriure les seves. Per tant, era una invitació que s’havia de retornar cap a l’escola. El buidatge el van fer els tutors a través d’un panell on apareixien les expectatives dels nens i nenes, de les famílies i dels mestres.
El desenvolupament de les dinàmiques va ser un altre dels aspectes sobre els quals vam abocar la nostra imaginació i creativitat.
 
A Educació Infantil les famílies havien de trobar la peça del trencaclosques de la invitació per confegir el dibuix dels seus propis fills i filles. En una primera part de la reunió, es va projectar un vídeo amb fotos dels primers dies d'escola i altres qüestions de la vida quotidiana dels infants a les aules. Posteriorment es va convidar a participar en diferents pràctiques com joc simbòlic, grups interactius, generar debat a través d’una tira de còmic que feia reflexionar i obrir un diàleg igualitari d'algun dels temes plantejats per les famílies. Per finalitzar, es va convidar a les famílies a fer el retorn/valoració d'aquells aspectes de la reunió que els havien agradat més i d’aquells que es podrien millorar.
 
Cicle Inicial va iniciar la reunió amb un vídeo presentació on els alumnes donaven la benvinguda a les famílies i explicaven els aspectes més rellevants: sortides, horaris, professorat, com aprenen... Seguidament es convidava a les famílies a escriure en un post-it les seves inquietuds i preocupacions sobre el nou curs i s’afegien al mural amb els post-it que havien fet els nens i nenes. Es va acabar la reunió amb una xerrada en taula rodona al voltant del que s’havia recollit en el mural.
 
Els companys de Cicle Mitjà i Cicle Superior van fer l’acollida a les famílies amb la projecció d’un vídeo on els seus fills i filles els donaven la benvinguda a través de
diferents activitats acompanyades d’explicacions per part d’ells. Seguidament es va realitzar, en petits grups, una classificació de les expectatives recollides amb anterioritat i que s’havien fet paleses en un mural. Finalment, es va fer una taula rodona comentant les diferents expectatives així com les inquietuds i els dubtes que anaven apareixent.
 
Totes les reunions van incorporar una última part de valoracions donat que ens interessava moltíssim conèixer que els havia semblat aquest nou disseny, amb la finalitat de mantenir allò reeixit i millorar les qüestions que encara no cobrien les expectatives de les famílies. Majoritàriament, el retorn va ser molt encoratjador per a l’equip de treball, amb aportacions molt positives en referència al format i al contingut de les reunions. Però, aquí no acabava tot ja que ens quedava fer el retorn a les aules, als nostres alumnes, els quals havien estat partícips actius de tot el procés. Així que l’endemà de les reunions les professores van compartir amb els infants les aportacions dels seus pares, les emocions viscudes i les il·lusions projectades.

Si voleu llegir l'article sencer, podeu trobar aquesta i altres històries a l'apartat de recursos.

I a continuació podeu veure el pòster que de la seva proposta:

 

Enviar un comentari