Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Fer una sèrie de vídeos en format Flipped classroom per formar als alumnes en la competència informacional i digital.
L'Escola Sant Gregori, de Barcelona, ens ha fet arribar la seva proposta bibliorevolucionària. No us la perdeu!
El nostre repte
- La Flipped Biblio és només el primer moment d’un projecte més ambiciós. El nostre repte a mig i llarg termini és convertir la biblioteca de l’escola en el laboratori de les humanitats, en el lloc on es treballa i s’innova en el camp de les humanitats, i on tota l’activitat referent a aquesta àrea es troba i es fa visible per a tota la comunitat educativa. Precisament per a donar visibilitat a les lletres, les noves tecnologies constitueixen un instrument privilegiat, i és per això que el primer pas decidim donar-lo en aquest àmbit.
- La biblioteca s’ha de convertir, així doncs, en el centre virtual de l’escola, on els professors trobin un espai de creació dels seus propis recursos i els alumnes i famílies un lloc on trobar i compartir les seves lectures, material audiovisual i formació. Per això, la biblioteca ha de ser ara la pionera en la creació de flipped classrooms per a la formació dels nostres alumnes.
- Donat que la tasca a fer travessa totes les etapes educatives, hem cregut que era imprescindible que gran part del cos docent estigués representat en el nostre equip impulsor. Per això vam demanar a professors de tots els cicles que aportessin idees sobre què demanarien a la biblioteca per a fer la nostra Revolució. En formen part: la Bibiana Ruestes, la Berta Candell, la Violeta Sagalés i l’Anna Iglesias, mestres de la primària; el Francesc Blasi, l’Alessandra Marcia i la Francesca Bernà, professores a l’ESO i el Batxillerat; el Xavier Ibàñez, de l’equip directiu; la Marta Mestre, l’encarregada de la comunicació del centre; i l’Eva Miraball, la bibliorevolucionària.
La nostra bibliorevolució
- Vam tenir clara la nostra idea revolucionària molt al principi de la crida. Sabíem que el nostre proper pas per a créixer com a biblioteca era emprendre la revolució digital. Però viure aquest període d’inspiració i anàlisi ha estat molt profitós per a nosaltres perquè ens ha obligat a reflexionar sobre totes les activitats què fem i hem fet durant molts anys, els espais que utilitzem i els serveis què oferim.
Per què continuem fent l’apadrinament? Per què costa tant mantenir el nostre club de lectura? Cal un racó de mestres a la biblioteca? En quin moment la recerca es converteix en «cortar y pegar»? Com garantir la continuïtat de l’hàbit de la lectura més enllà de la primària? Etc.
- Hem seguit assíduament les activitats de les altres escoles via twitter. Ha estat un esquer engrescador veure el que feien els altres, i això ha despertat en nosaltres l’enveja sana i ha alimentat el nostre esperit de superació.
- En definitiva, després d’aquest temps de treball, hem concretat el primer moment de la nostra bibliorevolució amb aquesta fórmula:
La Flipped Biblio serà un repositori de vídeos de formació del centre per a tots els alumnes de centre, especialment per als d’ESO i Batxillerat. |
Els aprenentatges i les reflexions que volem compartir:
- La crida revolucionària ha estat un temps d’aprenentatge molt valuós. Hem aturat una mica el ritme frenètic del curs escolar per mirar-nos i mirar el que fan els nostres companys, escoltar-nos i aprendre entre iguals. De vegades veiem el que fan altres escoles i ens sembla fantàstic, però nosaltres també fem grans coses i cal que les valorem.
- Asseure’ns a pensar mestres i professors de totes les etapes, en un espai, la biblioteca, que és com el lloc de trobada -com la plaça de la vila de l’escola!-, ens ha permès vetllar per la coherència del conjunt de la tasca escolar en el lligam entre les diferents etapes. En el desplegament de la nostra revolució, haurem d’aconseguir que les famílies i els alumes es facin també presents de forma viva en aquesta plaça, a fi de donar vida i fer fecunda la comunitat educativa en el seu conjunt.
- Hem entès igualment que, a fi que la lliure trobada dels diferents membres de la comunitat en l’espai virtual de la biblioteca no produeixi distorsions, ens és imprescindible elaborar un manual d’estil per tirar endavant aquest projecte. Ens ho va fer veure –com ens va fer veure moltes altres coses- la nostra mentora, la Júlia Baena, a qui estem molt agraïts.
- Ens caldrà també formar progressivament tots els nostres alumnes, mestres i professors en l’elaboració de material audiovisual –incloses les flipped clasrooms-, perquè la implementació del projecte acabi essent de debò una cosa de tots i una cosa viva.
- En fi, si haguéssim de donar algun consell, gosaríem només donar-ne: tota revolució -també la nostra bibliorevolució!- demana el compromís de molts. Cal, doncs, convocar tothom, des de la il·lusió i l’entusiasme, a sumar-se i participar en la renovació de la biblioteca i de l’escola.
Enviar un comentari