Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Formació en informació
L'Institut Mediterrània, del Masnou, ens ha fet la seva proposta bibliorevolucionària. No us la perdeu!
L’equip promotor d’aquest projecte ha estat format per: la bibliotecària del centre, la coordinadora de biblioteca, les coordinadores de cicle i el responsable de l’àrea de TIC.
Aquests han sigut els impulsors del procés però hi ha hagut implicació tant del professorat com l’alumnat.
Davant d’una generació d’alumnes que s’han acostumat a treballar amb dispositius digitals i xarxes socials, però que a la vegada han rebut molt poca formació pel que fa a la recerca i gestió de l’informació que troben a Internet, ens vam proposar dissenyar activitats que ajudessin els alumnes a treballar més i millor amb eines de cerca relacionades amb la informació
Un cop analitzada la principal problemàtica de l’alumnat, a partir d’una reunió amb la directora del centre, el propòsit era dissenyar activitats que ajudessin als alumnes a treballar amb més i millor amb eines de cerca relacionades amb la informació. L’objectiu que ens vam proposar va ser millorar aquestes competències durant l’etapa educativa de secundària, perquè l’alumnat que cursi estudis superiors tingui un bon nivell quan iniciïn aquesta nova etapa educativa.
Quan es va començar a plantejar la proposta, des del grup impulsor es va veure clar que no havia de ser un treball que hagués de ser el mateix per tots els cursos, sinó que les activitats s’havien de plantejar de diferent manera segons les necessitats de cada curs. Tampoc podia convertir-se en una activitat puntual, més aviat calia treballar de manera periòdica i al llarg dels anys, ja que era necessari reforçar aquestes competències a poc a poc i a llarg termini.
A més a més, com que el centre es troba en procés d’elaboració del seu pla TAC, vam creure convenient que les activitats proposades s’incorporessin en aquest pla, per tal que la biblioteca actués com un agent actiu en aquest àmbit.
També es va establir que aquestes activitats s’haurien de revisar periòdicament i anar-les adaptant, ja que el món de la informació està en constant canvi i apareixen noves formes de comunicació i d’informació a les quals cal estar especialment atent.
Vist tot l’anterior, per tal d’iniciar el projecte, es van determinar aquestes activitats amb els següents objectius:
1r d’ESO > Visita a la biblioteca
Per tal de conèixer la biblioteca no només com a espai físic, sinó també tots els serveis que se’ls hi pot oferir.
2n d’ESO > Taller sobre notícies falses (‘fake news’)
Activitat teòrica i pràctica per conèixer millor que són les notícies falses, com podem identificar-les i maneres d’evitar-ne la difusió. Inclou un petit exercici final en grup on els alumnes llegeixen notícies i han d’argumentar si són autèntiques o falses.
3r d’ESO > Com cercar correctament a Google
Xerrada informativa sobre Google, per conèixer com funciona, com s’han de fer les cerques per obtenir resultats adients i com utilitzar les eines avançades que ofereix.
4t d’ESO > Fonts d’informació
Presentació de diferents fonts d’informació, més enllà de Google i Viquipèdia, que poden ser útils a l’hora de fer un treball d’investigació i de recerca. S’hi parla de biblioteques universitàries, especialitzades, recursos pràctics, biblioteques digitals…
1r de BATXILLERAT > Xerrada sobre el Treball de Recerca
Explicació de diferents aspectes relacionats amb aquest treball (com formular una hipòtesi, fonts d’informació on consultar, com elaborar les referències bibliogràfiques, com fer l’exposició oral, la importància de citar les fonts per evitar plagis…). També s’ofereix als alumnes un servei de consultes personalitzades.
2n de BATXILLERAT > Taller sobre la Viquipèdia
A càrrec d’una entitat especialitzada en el tema, per tal de conèixer quin és el projecte de la Viquipèdia, com localitzar informació a partir dels diferents serveis que ofereix, així com realitzar una activitat pràctica sobre com editar.
Totes les propostes esmentades anteriorment van ser realitzades per la bibliotecària del centre (exceptuant la de 2n de Batxillerat, que estava previst que fos desenvolupada per una entitat externa). Tots els material elaborats, s’han penjat al blog de la biblioteca i són de lliure accés per tothom que ho vulgui consultar i aprofitar, ja que tenen una llicència Creative Commons: https://bibliotecaiesmediterrania.wordpress.com/2018/03/20/treballem-amb-els-recursos-dinformacio-activitats-de-formacio/
Les activitats anteriorment esmentades es van realitzar al llarg del 2n trimestre del curs 2017/2018. Se’n van fer totes, exceptuant l’activitat de 2n de Batxillerat, que (calendari)
Tot i que cada activitat és específica i treballa uns aspectes molt determinats, sí que s’han marcat uns objectius generals com són:
- Que biblioteca i bibliotecària esdevinguin el punt de referència de suport en l’àmbit de la informació i la recerca.
- Que els alumnes coneguin diferents fonts d’informació per sortir del binomi Google - Viquipèdia.
- Que aprenguin a contrastar la informació localitzada a Internet i ser més “crítics” amb tot allò que es publica.
- Que els alumnes siguin cada cop més independents pel que fa a les cerques.
En tractar-se d’una activitat plantejada a llarg termini, encara és aviat per determinar si els objectius plantejats s’han complert.
Però sí que és cert que tots els tallers i xerrades realitzades, han tingut molt bona acollida entre els alumnes, i també, de retruc, entre el professorat assistent.
Així mateix, s’han aconseguit dues fites que no s’havien plantejat inicialment, com són: establir un vincle entre la bibliotecària i els alumnes de 1r d’ESO, a partir de la visita realitzada a principi de curs, els alumnes coneixen no només l’espai físic, sinó que també estableixen un nexe de relació amb la bibliotecària, que els hi fa perdre la vergonya en aspectes com demanar assessorament literari o en la recerca.
També, s’ha aconseguit fer més visible la biblioteca com a punt de referència en l’àmbit de la informació i el suport de la recerca entre el sector del professorat. D’aquesta manera, a més de les activitats programades, se n’han realitzat diverses de més específiques en el marc de l’àrea corresponent.
Valorem molt positivament la nostra participació en aquesta iniciativa, ja que ha sigut un programa molt engrescador per a tots els membres de la comunitat educativa i ha contribuït a enriquir el projecte educatiu de centre. A més a més, la realització d’aquestes activitats ha servit per acostar la biblioteca d’una manera molt directa a alumnes i professorat i ha tornat a situar-la com a un element clau dins del centre, tant pel que fa l’espai i els seus serveis, com per totes les accions que s’han desenvolupat dins de les aules.
Enviar un comentari