Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

L'Institut del Ter ens fa arribar un article molt interessant sobre com han viscut el procés de redisseny de les reunions de famílies. No us el perdeu!
1. Introducció: problemes i necessitats inicials
L’Institut del Ter de Manlleu és un centre públic de titularitat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. L’Institut del Ter inicia la seva activitat docent el curs 2011-12 a l’edifici de l’escola de primària Puig Agut de Manlleu amb el nom de Secció d’Institut de Manlleu. Actualment es troba ubicat, en mòduls prefabricats, a la zona verda de l’Arborètum i des de l’estiu del 2017 som oficialment Institut del Ter. El centre va néixer per fer front a l’augment de la demanda de nou alumnat de secundària previst per als propers anys a la nostra ciutat, atès que a l’altre institut públic de la població, l’Institut Antoni Pous i Argila, no hi havia cabuda per a tota la demanda d’ensenyament públic.
L’Institut del Ter està situat a Manlleu, a la comarca d’Osona. Manlleu té una població aproximada de 20.104 habitants (2016). Un 20,55% (4.132 hab.) d’aquesta població és de procedència estrangera. La població estrangera de Manlleu procedeix predominantment del Magreb. L’Institut del Ter acull alumnat de nacionalitat i procedència molt diversa, fet que comporta un enriquiment en el coneixement d’altres llengües i cultures del món i una oportunitat important per al foment del respecte als drets humans i, sobretot, dels infants i adolescents. Aquesta procedència diversa de l’alumnat del nostre centre es concreta en aquestes xifres a l’inici del curs 2017-2018:
- La nostra aula d’acollida acull en aquests moments 18 alumnes.
- L’institut té matriculats 175 alumnes. D’aquests, 83 són de procedència estrangera (47,43%), majoritàriament del Magreb.
- El curs 2016-2017, del total d’alumnat matriculat (164 alumnes), 72 eren de procedència estrangera (un 43,9%).
Per tant, el nostre centre escolaritza un percentatge elevat d’alumnes de famílies immigrants d’extracció socioeconòmica desafavorida, majoritàriament magribins i essencialment amazics, que solen presentar un nivell alt de vulnerabilitat. Aquest percentatge d’alumnat de procedència estrangera oscil·la entorn del 48%, mentre que a Manlleu el percentatge de població immigrada no arriba al 21%. L’Institut del Ter des de fa dos anys està desenvolupant un projecte educatiu més innovador basat en quatre eixos: Una metodologia d’aprenentatge cooperativa. Un pla d’educació en valors. El disseny d’un model d’avaluació competencial. El treball per projectes, per donar projecció i significativitat als aprenentatges.
Per altra banda, hem buscat suports i assessoraments externs tant per preparar les portes obertes (Fundació Jaume Bofill) com la reunió de pares (com redissenyar la reunió amb les famílies, també amb el suport i orientació de la Fundació Jaume Bofill).
I ja des del curs 2015-2016 el centre treballa conjuntament amb el Museu del Ter, un model de partenariat inspirat en el de les escoles MAGNET.
El claustre està format per 22 professors, una TIS a jornada completa i una vetlladora a jornada parcial. Com a personal del PAS tenim un conserge a jornada completa i un conserge i una administrativa a jornada parcial.
2. El repte
El lema del nostre repte és “I si cooperem...?”
El nostre repte d’enguany és: que la majoria de les nostre famílies s’impliquin més en el centre, començant per la primera reunió d’inici de curs, atès que és un moment clau per establir una relació continuada durant el curs.
Tal i com hem explicat abans el nostre centre escolaritza un elevat percentatge d’alumnes fills de famílies procedents dels processos migratoris, especialment del magreb, dels darrers decennis i a la concentració de famílies d’extracció socioeconòmica desafavorida, sovint en situacions de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
En el centre comptem amb un equip docent amb un grau elevat d’implicació i compromís amb el projecte educatiu, que ha treballat curs rere curs per dissenyar propostes educatives innovadores, singulars i atractives.
3. El prototip
A partir d’un joc de simulació pensant en allò que nosaltres volíem explicar i el que podia interessar a les famílies vam elaborar el power point de la reunió de pares i vam planificar i estructurar la a dinàmica que realitzaríem amb les famílies.
Si voleu llegir l'article sencer, podeu trobar aquesta i altres històries a l'apartat de recursos.
I a continuació podeu veure el pòster que de la seva proposta:
Enviar un comentari