Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

La biblioteca un espai per la recerca
Per #bibliorevolucio | dimecres, 6 juny, 2018 | 0 comentaris

Biblioteca, alumnat i docència per un projecte comú de suport a la recerca

Les Escoles Garbí Pere Vergés d'Esplugues de Llobregat i Badalona ens fan arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!

 

 

El nostre repte i la nostra bibliorevolució

Les Escoles Garbí Pere Vergés tenen una metodologia única, basada en la filosofia del mestre Pere Vergés, que es basa en la pedagogia de projectes i el mètode científic com a eixos de l’ensenyament-aprenentatge. Així, la biblioteca treballa pel foment de la lectura, la promoció de la cultura, però sobretot, pel suport als processos de recerca en totes les etapes, des d’infantil fins a batxillerat. El nostre objectiu és formar alumnes amb esperit crític, que sàpiguen comunicar-se, i, alhora dotar-los d’eines que els permetin adaptar-se als canvis constants de la societat actual. Per tant, el nostre repte és millorar i adaptar el suport a la recerca des de la biblioteca en l’etapa de batxillerat, tant pel que fa als alumnes com al professorat.

Per tal de d’assolir el nostre repte hem creat un equip interdisciplinari que serà l’impulsor de la nostra bibliorevolució i que està format pels caps d’estudis dels dos centres, tres professors i les tres bibliotecàries de l’àmbit de Recerca i selecció d’informació. La bibliorevolució a Garbí Pere Vergés, es basa en el nostre projecte pedagògic i en les competències, que es concreten en 10 finalitats educatives que dibuixen ideològicament el model de ciutadà que volem que esdevinguin els nostres alumnes. Així, les noies i els nois han de sortir de l’escola amb les competències adequades per:  pensar, sentir i estimar, que són els valors que vertebren aquestes 10 finalitats.  La competència que ens toca de més a prop a les biblioteques és la número 7, la d’aprendre a aprendre, i ha de permetre als nostres alumnes optimitzar l’ús dels diferents recursos per informar-se, aprendre, comunicar-se i resoldre situacions reals de manera eficient, tot fomentant l’esperit crític. Per tot això, la biblioteca esdevé una peça clau dins l’engranatge educatiu perquè, de manera transversal, i colze a colze amb el claustre, treballa per tal que l’alumnat acabi la seva etapa escolar amb la  competència d’aprendre a aprendre totalment assolida.

Des de les biblioteques, a partir del resultats obtinguts amb un procés d’avaluació intern, tenim l’objectiu d’augmentar l’ús dels serveis de la biblioteca relacionats amb la competència d’aprendre a aprendre, tot reinventar-nos i adaptant-nos a les necessitats actuals dels professors i alumnes, amb la finalitat d’esdevenir un agent clau de suport i, alhora, dinamitzador del procés de recerca i de l’espai de biblioteca.

 

La nostra proposta

Així, aprofitant la Crida a la Bibliorevolució, vam decidir posar fil a l’agulla. Per una banda, aprofitant les recomanacions que els alumnes ens van fer arribar a través d’una enquesta,  hem acostat l’espai físic de la biblioteca a la zona on hi ha les aules de Batxillerat, tot convertint-lo en un espai per difondre els nostres serveis i recursos, per relacionar-se, per llegir o, simplement, per relaxar-se.

Per altra banda i pel què fa al Treball de recerca-TR, amb la col·laboració dels professors que dediquen un trimestre a la formació per realitzar aquest treball a 1r de Batxillerat, hem fet un projecte pel proper curs per oferir “píndoles informatives digitals” relacionades amb el procés de recerca d’informació i realització del TR, que es difondran a través d’un bloc i que dissenyaran majoritàriament els alumnes. En relació al professorat, encara ens queda molt per fer, però hem dissenyat un bloc que es posarà en marxa el curs vinent per oferir informació relacionada amb articles, aplicacions i altres novetats de l’àmbit pedagògic. El procés d’avaluació dels blocs es farà amb l’eina de seguiment de Google Analytics i ens permetrà obtenir informació per millorar la nostra difusió i detectar els interessos i necessitats dels nostres usuaris. A més, a partir dels continguts d’aquest bloc, es publicaran diferents post a les xarxes socials (twitter i linkedin) de les que també es fa un seguiment analític trimestral.

Quant al fons, a partir dels suggeriments que hem rebut de professors i alumnes mitjançant formularis específics i enquestes realitzades pels propis alumnes, hem fet un llistat de noves adquisicions que serviran de suport, no només en el seu projecte de recerca, sinó en el seu dia a dia.

Ens hem sentit còmodes amb l’acompanyament i implicació de l’equip impulsor. Creiem que la crida hauria de començar a principi de curs per tal dedicar el primer trimestre al disseny i elaboració del servei, el segon a la implementació i l’últim trimestre a la avaluació d’aquest. La Bibliorevolució ha estat per nosaltres una espurna que ens ha permès engegar un procés d’avaluació interna i de millora. Ara bé, no han estat tot flors i violes, la manca de temps per reunir-nos, les activitats del dia a dia de l’escola i el termini de finalització de la crida, han fet que no haguem pogut dedicar el temps que volíem a la nostra proposta, però al final ho hem aconseguit, i hem pogut implicar alumnes, professorat i equip directiu. Hem après que per plantejar-se objectius assolibles cal ser realistes, acotar al màxim i identificar els recursos dels que disposem, tant materials com humans.

 

Enviar un comentari