Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

La lectura truca a la porta
Per #bibliorevolució | dimecres, 6 juny, 2018 | 0 comentaris

La lectura truca a la porta vol acostar els llibres a les famílies de Santa Margarida i els Monjos, a través d’una activitat en xarxa amb els centres educatius del municipi.

L'Escola Doctor Samaranch i Fina de Sant Margarida i els Monjos ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!

 

 

Després de les abraçades i els watsapp per compartir l’alegria d’haver estat seleccionats a la Crida de la Bibliorevolució, ens posem a cocrear i a reflexionar sobre el repte presentat, que pretén que la lectura surti de l’escola, que la lectura sigui present als parcs i a les cases dels nostres alumnes i que aquesta lectura sigui compartida per les famílies.

El repte no és fàcil i, per començar, hem recuperat l’activitat de la Gimcana de la rateta, que ja havíem realitzar el curs anterior. Ens semblava que no podíem deixar perdre un esquer tan bo per iniciar els canvis que volíem introduir. I amb aquest fil ens hem posat a treballar.

El grup impulsor, format per les ànimes que porten la biblioteca escolar, l’equip directiu, una mestra, representació de pares de l’AMPA, la directora de la Biblioteca municipal i l’assessora LIC , teníem molt clara la voluntat de transformar, de revolucionar, d’anar més enllà de les activitats que ja funcionen a l’escola : maletes viatgeres participatives, temps de lectura, concursos literaris,... Volíem implicar les famílies en alguna activitat engrescadora i la Gimcana de la rateta ho era, però també teníem clar que amb l’oportunitat que se’ns oferia, havíem d’anar més enllà, sortir de l’escola, treballar amb els altres agents educatius de la població   i organitzar activitats que fessin de la nostra població una ciutat lectora.

Hem escalat el primer cim amb molta satisfacció, la Gimcana de la rateta ha estat un èxit, gràcies a la col·laboració dels pares creant la història, les mestres preparant totes les proves i animant els alumnes, més d’un 80% de participació dels nens i les famílies que en horari extraescolar han recorregut tot el poble i han resolt els enigmes a les biblioteques escolar i municipal i la resta de col·laboradors que han aportat el seu granet de sorra: murals, atendre els mitjans de comunicació, espectacle, correccions, i molta, molta il·lusió per part de tota la comunitat educativa.

Ha esta molt important la mentoria de l’estimat Jaume Centelles, que amb la seva visió prudent i sempre positiva, ens ha fet veure que una idea tan bona s’havia de compartir amb la resta del municipi.

També cal destacar les aportacions dels diferents professionals i agents entrevistats que ens ha animat a crear i participar en clubs de lectura entre pares i fills, a organitzar berenars literaris per presentar novetats, a convidar persones perquè ens expliquin històries. I la proposta clau, la que interessa a totes les famílies, és la que els permet compartir amb els seus fills les coses que per ells són importants. Quan  les famílies entren a l’escola i veuen el que llegeixen els seus fills, quan poden anar pel carrer i trobar-se llibres a l’aparador d’una botiga o anar a les pistes d’esports i trobar una zona de biblioteca, és quan en realitat la nostra biblioteca esdevé un motor de transformació educativa i afavoreix l’equitat i la cohesió social de la diversitat de famílies del nostre municipi.

El nostre repte doncs acaba de començar, amb la celebració de la Gimcana de la rateta hem donat el tret de sortida a un treball en xarxa amb la comunitat educativa de la població.

La Guia ens ha servit per obrir la mirada i organitzar-nos; el fet de crear rols per al grup impulsor ha fet que tothom es sentís útil i valorat; el lema que tan clar teníem però que va costar de concretar és la llum del far que ens marca el camí de la nostra proposta: l’escola, que ja treballa abastament la lectura i la biblioteca escolar, entesa com a nucli generador d’activitats de lectura, de consulta, d’accés al món digital, ha d’agafar cada dia més volada. Ha d’obrir les portes a l’entorn.  Cal, doncs,  que compartim aquest plaer i aprenentatge amb les famílies de tota la població de Santa Margarida i els Monjos, iniciant així el projecte de Ciutat lectora amb el lema “La lectura truca a la porta”.

La Crida ens ha permès posar sobre la taula una inquietud que surava en el treball diari de la lectura a l’escola : la lectura és una activitat més en la vida diària dels nostres alumnes o s’acaba més enllà de les portes de la biblioteca escolar i/o municipal?

Hem après que junts, organitzats i amb suport multipliquem exponencialment les idees i les possibilitats d’ensenyament/aprenentatge, però tot no ha estat ni serà fàcil: manca temps de dedicació a la biblioteca escolar, manquen mestres formats i amb dedicació horària per dinamitzar les biblioteques. Avui en dia tot avança molt de pressa i les xarxes de comunicació marquen sovint el tempo i el caràcter d’allò que demana un treball artesanal, del dia a dia. Hem fet el treball a contrarellotge.

Però l’experiència ha valgut la pena, hem treballat de valent i ens ho hem passat molt bé, alumnes, pares, mestres, bibliotecària municipal, assessora LIC, mentor. Tots hem fet que aquest repte es converteixi en un projecte molt ben conduït pels professionals de la Crida de la Bibliorevolució.

I el repte continua, la llavor de la lectura ja està sembrada, però caldrà regar-la i tenir-ne cura perquè truqui a la porta de moltes famílies!

 

Enviar un comentari