Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Poetry Slam
Per #ReunióFamílies | dimarts, 18 juliol, 2017 | 0 comentaris

Per William Cavada, de Mt. Pleasant Highschool, a Califòrnia (EUA)

L’objecte de les reunions pares-professors és l’alumne, però sovint hi falta la seva veu. La tendència actual és intentar transformar aquestes reunions per centrar-les més en els alumnes, per convertir-les en un esdeveniment col·laboratiu i no pas prescriptiu, i aconseguir així anar més enllà dels aspectes negatius que centren gran part de la conversa. Per què no deixar que els alumnes siguin els seus propis defensors? Per què no donar veu als alumnes?

Organitzem una Poetry Slam.

Durant un semestre, els alumnes faran un seguiment del seu propi aprenentatge a través, per exemple, d’un diari, on podran  reflexionar sobre les activitats realitzades, establir els seus propis objectius, etc. El colofó de tota aquesta feina serà una competició de Poetry Slam, on uniran allò que han après durant el curs amb les sensacions que els ha provocat. Aquesta competició serà el tret de sortida de la reunió amb les famílies. L’alumne estarà al centre de la reflexió i fins i tot podrà dirigir la reunió. La part més interessant d’aquesta Poetry Slam és l’aspecte emocional. Si encara no sabeu de què estic parlant, us proposo tres exemples:

"A l’aula supero tot el que hi ha més enllà de l’horitzó,

però com estudiant, em costa llegir de la a “a” la “x”

i resulta que no és un problema de visió

Sinó de dislèxia!"

A través de la Poetry Slam, l’alumne podrà connectar emocionalment amb els seus aprenentatges a diferents nivells, podrà analitzar quins són els seus punts forts i quins els seus punts febles. Es convertirà en un veritable expert del seu aprenentatge i, gràcies a això, podrà participar-hi activament en la reunió amb les famílies i, fins i tot, dirigir-la. A més, com a objectiu a més llarg termini, tindrà un efecte positiu en la seva perseverança i el reforçarà tant acadèmicament com emocionalment.

D’altra banda, pares i professors aconseguiran comprendre millor als alumnes i a saber què pensen d’ells mateixos. En el procés de creació, sorgiran converses sobre les dificultats amb què es troben en el dia a dia. La tasca del professor serà guiar i emmarcar la discussió. La vida sempre comporta problemes, però el fet de veure’ls i de poder-los expressar permet arribar a entendre’ls i, en última instància, solucionar-los.

Es pot organitzar només en una classe, o implicar a diversos professors i classes. Els professors hauran d’explicar en què consisteix la Poetry Slam i els alumnes redactaran els diaris un cop per setmana per usar-los com a reflexió més tard. Les reflexions han de girar al voltant dels estils d’aprenentatge, de les capacitats, dels resultats i dels somnis d’èxit. Després caldrà practicar l’actuació. Quan arribi el gran dia, els alumnes actuaran davant de pares i professors. Hi haurà un jurat format per tres persones que tindran pancartes del tipus “al·lucinant”, “fantàstic” o “ets una estrella”. Del públic també s’espera una participació molt activa, aplaudint o cridant en algun passatge especialment bo. La figura del moderador la cobrirà un professor o algun poeta local. El moderador haurà d’establir les normes al principi i cada “poeta” tindria dos minuts per a la seva actuació.

Tots els alumnes participaran. Justament, encara que un nen o nena sigui més introvertit, el feedback positiu del públic els permetrà augmentar la seva autoestima.

Es pot gravar tot l’espectacle en un podcast per tal d’animar altres classes o altres escoles a utilitzar-ho com una caixa d’eines a partir de la qual construir una activitat similar. A més, si algun alumne té dubtes sobre la seva actuació, veurà que altres nois i noies han tingut exactament els mateixos dubtes i les mateixes inquietuds.

*Proposta seleccionada a la crida internacional How might we redesign parent-teacher night? de The Teachers Guild, impulsada per IDEO i RSA. Podeu trobar la presentació original en anglès aquí.

 

Enviar un comentari