Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Projectes a mida
Per #bibliorevolució | dimarts, 5 juny, 2018 | 0 comentaris

Tot és possible

L'Escola Martinet de Cornellà de Llobregat ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!

 

 

Projectes a MIDA és el resultat de força hores de treball, de molta implicació i sobretot de la il·lusió de veure el projecte funcionant al 100% en un futur immediat. Durant aquest període hem fet entrevistes i accions diverses per a recollir idees entre tota la comunitat (mestres, equip directiu, famílies, alumnes, membres del CRP, bibliotecaris, llibreters...), triant de totes elles la que pensem que té una connexió més directa amb les necessitats, desitjos i sobretot amb la manera de treballar del nostre centre. Tot i que aquest fet ha propiciat que engeguem activitats ben diverses amb la BE com a nucli.

El repte prioritari que ens hem marcat, ha estat el dedissenyar i planificar un procediment des de la Biblioteca Escolar per facilitar el treball per projectes a tota la Comunitat Educativa”, per aconseguir-ho hem creat un grup impulsor format per la Comissió de Biblioteca i un membre de l’equip directiu, col·laborant en moments puntuals del procés, les famílies, els alumnes i els agents externs al centre (bibliotecaris, membres del CRP, assessors...) acompanyats i supervisats pel nostre mentor, en Jaume Centelles.

Mirant enrere i fent una anàlisi del procés dut a terme fins ara, podem assegurar que encara ens queda molt camí per avançar. El que hem recorregut fins ara ha estat dur però a l’hora molt enriquidor.

Hem rebut formació i assessorament, sentit als mentors propers, a especialistes apassionats sobre la matèria, a llibreters il·lusionats i treballant cooperativament, a companys d’altres escoles... I tots, amb un mateix objectiu BIBLIOREVOLUCIONAR-NOS! Cadascú seguint el seu camí, cadascú a la seva manera…

La proposta ideada ens ha permès emplaçar la Biblioteca Escolar liderant el Treball per Projectes del nostre centre en les seves diverses fases i vessants. Creant al ser possible la figura d’un especialista en BE que acompanyarà cada projecte i farà de mediador i guia en l’itinerari ideat en aquesta proposta. Seguint el següent pla d’acompanyament:

A l’inici, “Introduïm el projecte fent confluència del tema tractat amb la literatura i realitzant a l’hora difusió d’aquesta. Emprant àlbums il·lustrats, llibres de coneixements, novel·les… Sempre intentant generar interès pel tema i creant plaer per aquestes lectures, dinamitzant-les al mateix temps. En aquest primer pas, ens ha estat de gran ajut i inspiració les recomanacions d’experts del “Cicle de la Petita”, els diversos “laboratoris”, racons i visites que va organitzar la Fundació Bofill, així com d’altres materials que se’ns han ofert des del BEC, CRP.

A continuació, Comencem a investigar!aprenent abans a fer-nos bones preguntes, només d’aquesta manera podrem fer una cerca interessant posteriorment. És en aquest punt on considerarem el tractament de la informació, la competència informacional i el descobriment del fons de la biblioteca. Per a poder realitzar-ho correctament, estem rebent assessorament i formació tant per part d’agents externs (l’assessora de les biblioteques escolars de l’Ajuntament de Cornellà) com interns (coordinadora de biblioteca i coordinador d’informàtica), aconseguirem d’aquesta manera fer cerques adequades i més productives, amb uns bons criteris de selecció. Sense deixar de banda la recerca física mitjançant el nostre fons de la BE (llibres, revistes, catàlegs, vídeos…) Assistits sovint per les biblioteques públiques de la ciutat i les llibreries especialitzades, ambdues molt engrescades amb el projecte.

Durant el procés, “Apropem l’alumnat a la realitat per ajudar-los a entendre el tema tractat de manera funcional, pràctica i més vivencial, tot ampliant els seus coneixements previs i les noves informacions adquirides mostrant un bon model. En aquest punt, també necessitem l’ajuda d’agents externs i interns al centre que siguin experts en el tema (conferències, entrevistes…). Una altra possibilitat plantejada és la d’apropar l’alumnat a l’entorn proper realitzant alguna visita, fent recreació de pràctiques reals, jocs de rol… Aprofitant les activitats que ens ofereixen l’Ajuntament, associacions de la ciutat, les famílies…

Com a últim punt dins del nostre procés de PROJECTES A MIDA es troba el de Fem difusióon intentarem donar sentit a la investigació feta pels alumnes tot compartint les seves experiències. Aquesta difusió es farà mitjançant exposicions, presentacions, activitats socials… Per arribar al que considerem el veritable aprenentatge significatiu, és a dir, que els alumnes siguin els veritables protagonistes, essent capaços de traspassar la informació als seus companys, famílies, mestres, membres d’altres centres… I de transferir la metodologia emprada a nous projectes.

Aprofitant aquest punt de donar visibilitat a tot allò après, podem dir que com a grup impulsor també hem fet difusió de tot el nostre procés d’aprenentatge al hall de l’escola, mitjançant el blog i sobretot a la Xarxa amb l’aplicació Twitter.

Amb aquesta crida hem redescobert mil opcions per a l’espai de la biblioteca, fins ara infrautilitzat al nostre centre, ens hem assabentat de que hi ha molts mestres, famílies i alumnes que estimen els llibres com nosaltres, hem cooperat amb altres centres amb objectius similars, hem après a obrir mires i escoltar propostes innovadores d’agents de fora de l’àmbit educatiu... També, ens hem topat amb algunes dificultats, com la manca de temps per poder fer aquesta experiència més gran encara o la de com incloure les noves tecnologies dins la BE per tenir més varietat de documents i suports. Tot i això, creiem que hem aconseguit el nostre repte, un petit canvi per fer una comunitat més activa i cohesionada i una biblioteca amb noves dimensions d’acció i amb la capacitat de revolucionar-nos a tots.
Per últim, ens agradaria compartir el nostre lema amb altres centres que com nosaltres vulguin iniciar la bibliorevolució, recordant que amb il·lusió TOT ÉS POSSIBLE”.

 

Enviar un comentari