Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Racons vius d'aprenentatge
L'Institut Tordària de Tordera ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!
Nosaltres a l'institut Tordària ens tocava crear de zero la Biblioteca Escolar, ja que som un centre de nova creació i portem només tres cursos escolars. En aquests tres cursos hem aconseguit crear uns espais de lectura que anomenen chill-out i tenir dues professores implicades en el desenvolupament del projecte. Participar a la Crida era un incentiu per engegar de manera creativa i amb fonament la nostra BE.
Un cop vam ser escollides, vam fer una primera trobada informal, és a dir, dinar i parlar les dues professores implicades, l'Andrea i la Montse, amb la Coordinadora Pedagògica, l'Anna. En seguida van veure necessari crear l'equip impulsor amb els diferents grups de la comunitat educativa: alumnat, professorat, famílies i experts. Vam parlar amb diferents persones que sabem del seu gust per la lectura i totes ens van dir que sí. Així que vam començar a reunir-nos els divendres les dues últimes hores de l'horari lectiu.
De la primera trobada va sorgir el nostre nom de grup, Els lletraferits, i el nostre lema, L'amor per les paraules. Ja vam poder percebre que, per totes les persones implicades en l'equip impulsor (quatre alumnes, dues professores i una mare de família) era important prendre les decisions de manera consensuada. A més, comptàvem amb l’assessorament de la bibliotecària de la BP de Tordera. Amb tot aquest equip humà, després d'una pluja d'idees sobre les nostres necessitats i inquietuds, va prendre força la necessitat de donar visibilitat i moviment al fons de la nostra BE. Alhora volíem que la BE fos un agent de cohesió i participació de la comunitat educativa. Per tant el nostre repte calia que fusiones aquestes dues inquietuds. Així que vam concretar el nostre repte: Com podríem disposar la col·lecció per l'espai de la biblioteca (i fora d'ella!) per a ajudar a llegir bé i a aprendre a aprendre?
Amb el repte definit vam continuar treballant. Per una banda, seguint la Guía de la Biblio(r)Evolució, hem anat avançant en les diferents activitats usant mètodes de participació col·lectiva dins del nostre centre. Per exemple, per donar resposta al repte, vam llançar la pregunta massiva a tot l'alumnat per mitjà dels 30 minuts de lectura i del Bon Dia (activitat que fem durant els primers 10 mintus de cada dia per reflexionar sobre temes diversos).
Per altra banda, ens calien exemples viscuts per enriquir la nostra visió i descobrir idees. Per això, ens hem apuntat a tots els tallers que ens ha ofert la Crida, així com també hem anat a una llibreria de segona mà a Mataró, Re Read. De manera especial ens va inspirar les converses a la llibreria Pebre Negre, on vam descobrir cóm és d'important un llibreter de proximitat i la selecció de llibres que ens van recomanar. També, a la biblioteca Joan pelegrí de Barcelona, al cabinet naturalista, com a experiència BiblioLab que vam veure molt adient pel treball projectes que fem al nostre centre.
Mentre anàvem descobrint inspiracions fora del centre, el grup impulsor continuava treballant per copsar les necessitats, les propostes, les pors, les dificultats i les oportunitats de la comunitat educativa. Dels diferents buidatges de la informació recollida durant la fase Inspirem-nos vam escoltar cap a on ens demanava la comunitat educativa que féssim propostes. Així que per a trobar la resposta al nostre repte vam convidar a diverses alumnes entrevistades. Novament vam fer una pluja d'idees, vam reflexionar i vam votar per majoria absoluta la següent activitat: Creació de Racons temàtics en relació als nostre Projectes.
Aquesta proposta ens permet revolucionar la manera en què la comunitat educativa es relaciona amb el fons de la nostra BE. I per fer-la clara i precisa, aquesta activitat l'hem batejada com a Racons Vius d'Aprenentatge. Són racons vius que s'adaptaràn a cada nou projecte que elaborem. Poden ser un punt de partida com un un punt final. En el primer cas, servirà com espais de motivació per començar el projecte i de consulta durant el procés, mobilitzant el fons de la BE tot fent-ne una tria en relació a la temàtica del projecte. En el segon cas, servirà com a espais de recollida i cloenda del projecte treballat on els productes finals elaborats per l’alumnat formaràn part de la col·lecció de la BE. Aquests racons vius s’obriran a les famílies per a què coneguin el treball dels seus fills i de les seves filles.
Tot i que començarem el proper curs 17-18 en establir els nostres racons vius, posem en pràctica durant el mes de juny un exemple basat en el projecte "Viatge a les estrelles" de primer cicle d'ESO.
Per concretar-ho hem comprat un casc d'astronauta on introduirem codis QR els quals dirigiràn a l'alumnat a consultar materials diversos: vídeos, llibres, audiocontes... També, crearem una exposició amb materials de consulta per ampliar coneixements sobre l'espai i als seus productes (ulleres 3D, il·lustracions d'aquarel·la i gravacions d'exposicions orals).
En tot aquest procés hem estat acompanyades per la nostra tutora Anna Juan que ens ha engrescat a continuar endavant amb propostes i amb el seu optimisme i entusiasme. La seva presència ha estat constant per mitjà del correu electrònic i ens ha donat resposta i noves idees cada vegada que ens hem comunicat amb ella. També va venir un dia al nostre institut i, com no podia ser d'altre manera, ens vam fer una foto.
Podem concloure que ha estat un encert fomar part de la Crida. Ens ha permès implicar a l'alumnat del nostre centre així com obrir-nos a noves experiències al voltant dels llibres. També hem trobat un bon punt de suport en la Guía ja que està ben pautat el procés que ens calia fer per arribar a bon port. Alhora ens permetia llibertat per anar construint la nostra BE anclada al nostre context i els productes finals a presentar. La nostra dificultat ha estat poder complir amb el calendari establert, ja que som un centre que elaborem els nostres materials i el temps ens és escàs. Tanmateix hem pogut establir de manera sistemàtica durant aquests mesos les trobades en divendres.
Ens ha agradat ser part d'una Xarxa de Biblio(r)Evolucionaris/es i animem a participar-hi a tots els centres de Catalunya perquè les nostres BE siguin un punt de trobada, un espai dinàmic i creatiu, una proposta centralitzadora d'aprenentatge i de gaudi.
Enviar un comentari