Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Tots amb la lectura!
Per #bibliorevolució | dimarts, 5 juny, 2018 | 0 comentaris

Club de lectura en família

L'Escola Charles Darwin del Prat de Llobregat ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!

 

 

L’Escola Charles Darwin, molt sensible a potenciar la competència lectora, parteix de la participació en projectes de foment de la lectura, com és el programa Biblioteca-Escola de la Fundació Bertelsman i el projecte d’innovació educativa “Biblioteca Escolar: puntedu, espai de coneixement i aprenentatge”.

A nivell d’ubicació, les diverses necessitats del centre han originat la reubicació de la biblioteca del centre, situada en un mòdul al pati de l’escola.

L’estructura organitzativa de la Comissió de Biblioteca, s’ha reformulat enguany passant a ser una comissió mixta de mestres-famílies on tots plegats estem construint un espai flexible i sostenible en el que es  puguin catalitzar activitats interessants per a tots i totes. A banda, el lligam que hem establert posa en valor, l’equipament de la biblioteca com a eina, no com a fi en sí mateixa. Els membres d’aquesta comissió participem activament en el Laboratori de Lectura creat per l’Ajuntament del Prat i emmarcat en el projecte de ciutat ECC.

Amb l’anàlisi de la situació i tenint en compte que estem en entorn canviant a nivell de tecnologia, de metodologies, de paradigma educatiu, de participació de famílies i entitats del poble, hem considerat que el concepte de la nostra BE també s’ha de redefinir. En definitiva, ens cal adaptar-nos, reinventar-nos i transformar-nos per tal d’acollir aquesta amalgama d’agents i crear entre tots i totes un espai de vincle, aprenentatge i gaudi.

Un cop definit aquest punt d’inflexió, la participació en la crida de la Bibliorevolució ha esdevingut un espai d’anàlisi i reflexió. Partint de la comissió mixta de biblioteca i del laboratori de lectura es va crear el Grup Impulsor (Món de Somnis) amb la participació de tots els agents possibles de la Comunitat (equip directiu, mestres, famílies, Ajuntament, Biblioteca Pública...). L’objectiu bàsic és poder dinamitzar en horari extraescolar propostes tals com: tallers, activitats i espais de treball que surtin de les aules i que busquin el vincle pares-fills. Es pretén que les propostes donin continuïtat al treball curricular que es desenvolupa a les nostres aules.

Així doncs, volem obrir les portes de l’escola a la participació de les famílies pretenent dibuixar un gest de complicitat i de confiança. Amb l’objectiu de prioritzar l’aprofundiment en la nostra coneixença i el nostre model educatiu, apostem per crear un espai que ens permetrà enfortir els lligams i afiançarà la implicació de tothom que forma part de la Comunitat Educativa. El treball en xarxa i la cocreació del mateix, serà el motor d’aquest gran repte.

Durant aquests mesos hem treballant intensament amb l’ajut de la guia i l’acompanyament de la mentora. Hem propiciat espais per debatre idees inspiradores, analitzar-les i reflexionar donant fruit a la següent proposta d’accions:

  • Convidats lectors (Curs 2017/18 i continuïtat): durant la setmana de Sant Jordi, els alumnes d’EI i CI passen una tarda amb algun familiar convidat per llegir contes.
  • Concurs per crear una bibliomascota (Curs 2017/18): cada alumne dibuixa una mascota per a la biblioteca. Els alumnes de cada aula, trien la mascota de la seva classe que més els hi agrada i li posen un nom. El jurat (equip directiu, mestres, famílies i alumnes) tria la mascota guanyadora i es presentar el dia de Sant Jordi: “Book-eat”
  • Transformem la mascota de la biblioteca en peluix? (Curs 2017/18 i 2018/19): s’ha proposat a tota la comunitat educativa si els hi agradaria convertir la mascota en peluix. S’ha habilitat una bústia per recollir totes les propostes sota la pregunta: T’agradaria transformar la bibliomascota en un peluix? Explica perquè.
  • Conte col·laboratiu (Curs 2017/18 i continuïtat): prèviament a Sant Jordi, cada aula inventa una part del conte i el representa gràficament. El dia de Sant Jordi, es fa la difusió del conte col·lectiu. Es proposa pel curs 2018/19, realitzar el conte col·laboratiu amb Book-eat com a protagonista.
  • Decoració de la biblioteca (Curs 2017/18 i 2018/19): les famílies contribuiran en la decoració i l’ambientació de l’espai de la biblioteca.
  • Formació d’usuaris (Curs 2018/19) a tota la comunitat educativa per tal de conèixer serveis i/o activitats que ofereix la BE; conèixer la diversitat del seu fons, organització i classificació; utilitzar les eines adequades per a la cerca i localització d’informació; adquirir estratègies de recerca i recuperació d’informació sobre diferents suports.
  • LECXIT (Curs 2017/18 i continuïtat).
  • Tertúlies literàries (Curs 2018/19): resultant del laboratori de lectura, es realitzaran tertúlies literàries en tots els nivells, setmanalment. En alguna sessió podrien col·laborar les famílies.
  • L’hora del conte (curs 2018/19): grups interactius on les famílies preparen un conte per escenificar-lo davant els nens. Activitat per EI i CI.
  • Clubs de lectura a la biblioteca (Curs 2018/19) amb el suport de la Biblioteca Antonio Martín.
  • Obertura de la BE en horari extraescolar (Curs 2018/19).

 

Enviar un comentari