Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Agent d’equitat, participació i cohesió de la comunitat educativa
L'Escola Francesc Aldea i Pérez, de Terrassa, ens fa arribar la seva solució bibliorevolucionària. No us la perdeu!
Hi havia una vegada...
Una escola que volia millorar en una de les funcions de la biblioteca escolar: cohesionar la comunitat educativa tot apoderant a les famílies. Vam reflexionar sobre el nostre procés de formació de lectors, que va començar de manera decidida fa ara 8 anys. Si bé és cert que durant aquests anys hem constatat que l’hàbit lector i la capacitat de parlar de llibres del nostre alumnat ha millorat qualitativament, també ho és que la majoria de les famílies encara no són lectores i no han descobert el que els seus fills han experimentat: el plaer de la lectura que condueix a un hàbit lector sòlid. Ens preocupa que quan els lectors i les lectores acaben 6è, els hàbits lectors baixin fins a desaparèixer per manca d’estímuls familiars i de lectors adults dins de les seves llars que puguin esdevenir un model i algú amb qui conversar sobre llibres.
Vam iniciar aquesta #bibliorevolució amb la creença que si les famílies descobreixen obres que connectin amb ells, amb les seves vides, amb vivències pròpies o alienes, potser començarà un camí d’apropiació de la literatura com un aspecte propi i no només dels seus fills i filles. És a dir, que si experimenten la literatura des de l’emoció i la vinculació amb els altres, com els hi ha passat als seus fills i filles, pot arrelar a casa seva i iniciar un procés de canvi en relació a les pràctiques lectores familiars. Només ens calia pensar com.
Un grup de mestres i famílies...
Que en un primer moment, vam proposar un equip impulsor composat per: la directora de l’escola, una mestra i una mare, presidenta de l’AMPA i representant del Consell Escolar. Ara bé, de seguida ens vam adonar que tenia més sentit que aquest equip impulsor fos tot el claustre i les famílies representats de cada classe, ja que la durada del procés era curt i, realment, ens feia il·lusió a tots ser-hi en cada moment. Això sí, ens hem anat dividint les tasques i en la trobada setmanal de #bibliorevolució les hem posat en comú i hem anat decidint els següents passos.
Que vam pensar en travessar el bosc de la lectura...
Una de les primeres accions que ens va semblar imprescindible per acabar dissenyant una proposta que respongués als objectius de la crida, va ser recollir la veu de tota la comunitat educativa. Així doncs, mitjançant entrevistes vam fer equips per entrevistar a: representants de tots els ex-alumnes des de la primera promoció de 6è des que vam iniciar el projecte, un total de 5 promocions; alumnes de pràctiques que enguany han estat al centre; pares i mares: un grup de delegats i delegades de cada classe; serveis educatius: professional EAP, referent LIC i representant d’educació de l’Ajuntament; biblioteca i llibreria: la nostra referent bibliotecària del BibiloPunt de Can Parellada (Terrassa) i una llibretera especialitzada en infantil de la llibreria Synusia (Terrassa).
Pel que fa a l’ alumnat, ens va semblar interessant dissenyar un procés participatiu en què cada classe fes una proposta sobre què li agradaria fer a l’escola amb les seves famílies en relació a la lectura. El procés va implicar: pensar la proposta a nivell de grup classe, la presentació de les propostes, una setmana de reflexió i, finalment, el procés electoral en què tot l’alumnat va votar, 6è de Primària van ser l’ encarregat de gestionar les meses electorals i la proposta escollida va ser: Participació de les famílies a les tertúlies literàries setmanals, en grups i a llocs diferents de l’escola.
Per trobar-hi una idea Biblio(R)evolucionària...
Després de recollir tota la informació ens vam adonar que la nostra intervenció amb les famílies hauria de pivotar en dos objectius:
- Enfortir el vincle família-escola al voltant de la lectura.
- Nodrir l’espai de lectura personal de les famílies.
En relació al que exposàvem al punt de partida, ens ha semblat més important plantejar una proposta relacionada amb el segon objectiu, ja que és un aspecte poc o gens explorat a les escoles i des de la recerca en didàctica de la literatura.
Així doncs, plantegem cinc trajectes de lectura durant tot el curs. Trajectes que impliquen trobades entre mestres i famílies per comentar llibres que segueixen cinc eixos: novel·la negra, literatura juvenil (obert a ex-alumnes), llibres escrits per dones, novel·la realista de temàtica familiar i àlbums il·lustrats (obert a ex-alumnes). Proposem que cada itinerari tinguí un padrí/na: una bibliotecària, una llibretera, associació Àlbum Barcelona, una mestra i un membre dels serveis educatius de l’Ajuntament de Terrassa.
El camí ens va fer veure…
Que l’objectiu que vertebra la proposta no l’havíem explorat fins ara i veiem que és bàsic pensant en el nostre entorn educatiu i les seves necessitats. També que la vinculació amb la ciutat de Terrassa i els seus agents educatius és necessària i pot impulsar canvis qualitatius en relació a la participació ciutadana i vinculació amb la cultura.
I que cada bosc té uns arbres diferents...
Que a vegades impliquen que limitacions, com les econòmiques i socioculturals, demanin molta perseverança, treball amb objectius acotats i dedicació constant amb el convenciment que cada petita exploració genera canvis poderosos.
El dia que tornem a sortir a explorar…
Estem segures que tornarem a sortir junts, implicant-hi a tothom. També que hi anirem en un període curt de temps i amb molta dedicació horària perquè veiem que els resultats valen la pena i és més efectiu per poder posar en pràctica propostes.
Si algú vol viure la nostra aventura...
Li recomanem que la proposta que plantegi sigui viable, encara que no tingui la dotació econòmica del premi i que estigui relacionada amb algun objectiu o mancança encara no explorada a nivell escolar. També que compti amb l’assessorament de professionals de diversos àmbits, ja que descobrirà nous usos i funcions de la biblioteca.
Enviar un comentari