Blog

Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà

Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

Treball per projectes (TxP)… per on començo?
Per F. Jaume Bofill - Mireia Mas | dilluns, 3 setembre, 2018 | 0 comentaris

A través del TxP els estudiants treballen en un projecte durant un període de temps concret, des d'una setmana fins a un semestre, que els compromet a resoldre un problema del món real o bé a respondre a una pregunta complexa. A més, els alumnes demostren els seus coneixements i habilitats desenvolupant i presentant un producte per a un públic real (els propis companys, les seves famílies, la pròpia comunitat, agents de l’entorn, entre molts d’altres).

En el procés, desenvolupen coneixements de contingut profund, així com la capacitat de pensament crític, creativitat i comunicació en el context de fer un projecte autèntic i significatiu. L'aprenentatge basat en projectes sempre desencadena una energia contagiosa i creativa entre estudiants i professors!

 

Però… per on començar?

Aquí us deixem webs, articles, blogs i altres referències, tant nacionals com internacionals, que esperem que us siguin útils. Bona lectura!

 

Hi trobareu unes pautes per animar als centres a començar un projecte, tot partint de la reflexió sobre el que ja fan. Hi ha uns indicadors per valorar el que ja es fa en clau de projectes que poden ser com un decàleg del que és el TxP. També hi ha unes pistes (en forma de preguntes) per ajudar els centres durant el procés d’implementació dels projectes, i una rúbrica final per valorar el projecte.

Us recomanem els blogs dels projectes que van fer els centres de la xarxa, recollits en aquesta sinapsi: http://xarxacb.skills.cat.

Així com també us recomanem que doneu una ullada als materials de les darreres jornades anuals de la Xarxa CB, que inclou la intervenció del Fernando Hernández i de la Fanny Majó (2016) i de Fernando Trujillo (2018):

 

Fundació americana que es dedica a treballar sistemàticament sobre PBL (Project Based Learning), amb llibres i workbooks destacats (“PBL 101 Workbook”). Us recomanem els seus articles en els que descriuen els 8 elements d’un projecte, entre d’altres orientacions pràctiques:

 

Entitat social del Regne Unit que desenvolupa recerca, projectes i serveis de diversos àmbits des d’una vessant de transformació radical de la política pública. La seva guia pràctica sobre treball per projectes per al professorat, publicada per la Paul Hamlyn Foundation i elaborada per Learning Futures en partenariat amb High Tech High, és altament recomanable:

 

Aquest documental explora els nous enfocaments globalitzats que actualment estan revolucionant i transformant l'educació, a través del Project Based Learning (PBL), i ens explica l’enfocament pedagògic de la xarxa d’escoles High Tech High (charter schools). El seu visionat és sota pagament o bé sota lloguer, però aquí us deixem el seu tràiler per si decidiu consultar-lo:

 

  • Altres: 

A la web del Projecte Espurna de l’ICE de la UAB sobre treball per projectes hi podreu trobar molts altres recursos interessants, així com també a la web d’ Edutopia. De cara a l’avaluació de projectes també podeu consultar el dossier monogràfic d’aprenentatge basat en problemes (PBL) de Fundación Telefónica del que de ben segur en podreu treure bones idees!

 

  • Blogs interessants dels quals aprendre i inspirar-se:

Enviar un comentari