Blog
Hola! En aquest espai trobaràs totes les novetats, les reflexions i les propostes que et fem des de la plataforma d'Educació Demà.
Esperem que t'agradi i que hi trobis el que busques. Deixa'ns el teu comentari!

En la fase d’inspiració de la crida #bibliorevolució s’han programat tres visites. La proposta pretenia que les escoles i instituts participants a la crida poguessin, a més de descobrir els espais, serveis i col·leccions de dues biblioteques escolars de referència i d'una llibreria infantil especialitzada, gaudir de càpsules formatives que els hi ajudessin a eixamplar la mirada. A partir d’un taller, un col·loqui i una xerrada vam poder reflexionar sobre possibles pràctiques inspiradores, sobre la tria de fons i sobre els suports que poden tenir cabuda en una biblioteca escolar. Visites mixtes en les quals tant els espais i les persones que ens han acollit, com els i les expertes que ens han acompanyat ens han aportat idees per guiar els seus propis processos biblio(r)evolucionaris.
El dijous 26 d'abril iniciàvem el procés d’inspiració amb una visita a la biblioteca de l'Escola Joan Pelegrí. Allà, la Cristina Batlle ens va apropar el dia a dia de la biblioteca escolar a través d'algunes de les activitats que porten a terme amb diferents agents de la comunitat educativa. A partir del bloc de la biblioteca vam poder comentar les seleccions de recursos, les activitats formatives i les accions de promoció que duen a terme. Seguidament, vam experimentar amb els diversos ambients i racons d'exploració de llibres que la Marta Roig i l'Anna Juan havien preparat. El recorregut proposava des de la visita a un suposat antic gabinet de curiositats -on els infants esdevenen naturalistes i lectors de llibres de zoologia i botánica-, passant per dos racons de descoberta d'obres literàries d'autors com l'Oriol Canosa o Javier Sáez-Castán fins a un racó d'ambientació policíaca -on els infants es converteixen en detectius del cas “l'Expedient panxa-Plena: el cas del llop ferotge”-, entre d'altres. El plantejament volia fer èmfasi en la importància de l'exposició i de l'exploració del fons de la biblioteca a través de propostes pràctiques, ambientades a través d'objectes i d'escenografies senzilles, que inciten els infants a descobrir el fons a través d'accions concretes.
El dijous 10 de maig vam compartir una tertúlia amb els responsables de sis llibreries especialitzades en llibres infantils i juvenils. A l'espai taller de Pebre Negre, els seus llibreters, juntament amb els d'Abracadabra, Al·lots, Casa Anita, la Petita i SendaK, van compartir les seves reflexions sobre la tria de materials i la seva visió del potencial de les biblioteques escolars. Una de les idees destacades va ser la importància d'establir una relació de confiança entre els diversos espais de mediació a la lectura existents (els centres educatius, les biblioteques públiques, les llibreries, etc.) i la necessitat de que la tria de continguts a la biblioteca escolar respongui a uns criteris de selecció pensats en base a la qualitat, als diferents tipus de lector i a les diferents funcions que pot tenir la lectura en un centre escolar. Segons el que es vulgui treballar en cada moment –l’aproximació dels infants i joves a la lectura, la construcció del lector literari o la investigació de projectes científics, per exemple-, es prioritzaran els anteriors tres criteris de forma diferenciada.
La darrera visita ens va portar fins a l'Institut Menéndez Pelayo, on ens esperaven el seu bibliotecari, Carlos Ortiz, i dos membres de l'AFA. En Carlos va incidir en la seva idea de la biblioteca com a centre de serveis a la comunitat i ens va passejar per algunes de les propostes que millor funcionaven, com són el taller d'elaboració de resums de 4rt d'ESO, les sessions d'ajuda als estudiants de batxillerat que s'inicien en la recerca, les recomanacions personalitzades o les experiències de gamificació al voltant del teatre. Seguidament, Lucas Ramada, investigador de GRETEL i especialista en literatura infantil digital, ens va parlar sobre la importància d'ampliar la mirada per conèixer altres formes de ficció, emparentades amb els vídeo-jocs i els suports digitals amb la xerrada “Muros de papel mojado: la biblioteca escolar como ecosistema de cultura”. La seva presentació ens va obrir dreceres desconegudes i va subratllar la importància de què els adults juguin a vídeo-jocs (uns vídeo-jocs narratius i d'estètiques allunyades a les propostes més comercials com per exemple Empty Kingdom, Boum o El viaje de Alvin) per poder jugar amb els infants i compartir l'itinerari. Una xerrada que ens va mostrar la diversitat de propostes, però que ens va recordar que la mediació digital passa pels mateixos canals que els que ja coneixem: conèixer el corpus, fer una bona tria i acompanyar les lectures.
Esperem que amb aquestes visites biblio(r)evolucionàries hagin sorgit noves perspectives i hagin contribuït al procés d’inspiració dels centres educatius participants a la crida!
Enviar un comentari