Sobre el projecte

És una iniciativa per implicar les escoles d'art i disseny en els objectius de coneixement lliure dels projectes de Wikimedia. A través de pràctiques professionals, projectes de fi d'estudis o activitats d'assignatura els estudiants, documentant-se i/o assessorats per experts, produeixen imatges i fitxers que publiquen amb llicències lliures i poden ser utilitzats per il·lustrar articles de Viquipèdia, llibres de Viquillibres o per altres projectes lliures.

Estàs interessat en l'experiència? Contacta amb els promotors:

Destinataris
Assessors-consultors educatius / Estudiants / Mestres - Docents
Àmbit
Educació Formal / Educació No formal
Fase
Consolidació

El repte

Que els estudiants treballin en una producció real que formi part d'un bé comú i que tingui una incidència social i cultural. Contribuir a la divulgació científica, històrica i cultural amb imatges i audiovisuals, complementant els continguts escrits

La solució

Acompanyar l'estudiant i posar-lo en contacte amb fonts, documentació i assessors (científics, historiadors) perquè pugui produir una imatge de qualitat divulgativa. Publicar-la a Wikimedia Commons amb llicència lliure perquè pugui ser reutilitzada

La innovació

L'estudiant contribueix en la producció de coneixement. Els experts s'impliquen en la divulgació en contacte amb estudiants. L'aprenentatge produeix un bé comú reutilitzable i que alhora és recurs d'aprenentatge.

L'impacte

Des de 2013 s'hi han implicat 7 escoles catalanes i altres centres d'Andalusia, Madrid, Estònia i Noruega han fet experiències similars. S'han produït més de 350 imatges o vídeos que han servit per il·lustrar continguts de coneixement obert.

Per saber-ne més

La metodologia es pot adaptar al context educatiu, als recursos i disponibilitats. La major part de les experiències són amb estudiants en pràctiques produïnt imatges que no es podrien fer sense un assessorament expert important. Però també s'han creat imatges en el context d'assignatures, tallers o cursos on la documentació pròpia de l'estudiant o les orientacions del professorat són suficients. També és bo adaptar el tema al context dels estudis, geogràfic, de col·laboracions externs que s'estan fent o del que ja s'està treballant. A Catalunya la iniciativa és impulsada i coordianda per Amical Wikimedia (wikimedia.cat).

Fotos

Altres innovadors, organitzacions i experiències

Contacta amb el talent innovador

Connecta amb els protagonistes del canvi educatiu

Descobreix, inspira't i aprèn amb les noves pràctiques educatives