TENDÈNCIES

Educació Demà identifica les tendències de canvi amb més impacte en educació, et convida a debatre les seves implicacions reals sobre el terreny i a construir nous abordatges educatius a través d’espais de co-creació.
EDUCACIÓ MAKER
Maig - Juny 2016
Com convertim l’escola en un laboratori de creació?

El pensament creatiu i el pensament computacional giren al voltant del moviment maker perquè ambdós incideixen en la manera de fer que els alumnes esdevinguin creadors. L’educació maker implica que els alumnes indaguin profundament en un problema que estant tractant de resoldre abans de desenvolupar una gamma de diferents solucions, seleccionar les més prometedores, construir-les i anar millorant-les constantment fins arribar a la solució definitiva. Permet empoderar als infants i joves a través de la curiositat, el descobriment, la innovació i el coneixement obert i col·laboratiu.

Per tant, el moviment maker entronca amb un dels valors més difícils del currículum educatiu de qualsevol país: el valor de la innovació, aprendre a fer a través de l’experiència, els errors i els encerts. Com aprenen els nostres alumnes a ser innovadors? Com acompanyar-los perquè passin de ser consumidors a productors de solucions, continguts i recursos? Com incentivar el seu pensament de disseny? Quines eines ens poden permetre fer aquest salt creatiu? Quin rol ha de jugar el mestre i quin l’alumne en aquest tipus d’aprenentatge? Com les noves tecnologies digitals i el moviment maker tenen el potencial de transformar el model d’ensenyament i aprenentatge?
 

Camp Base Educació Maker – 30/05/2016

Conduït per Frank Sabaté, mestre de l’Escola Projecte de Barcelona, especialista en programació d'ordinadors a l'aula i robòtica educativa, i membre del comitè científic d’Educació Demà, els participants van reflexionar i debatre sobre com podem fer que els alumnes esdevinguin creadors?

A part es va aprofundir en diverses pràctiques inspiradores sobre com potenciar que els alumnes desenvolupin habilitats creatives i es van poder conèixer tres experiències maker en educació que exemplifiquen aquesta tendència en el nostre país:

  • “Construint amb el cap, amb les mans i amb el cor” – Experiències maker per a futurs changemakers: de la mà d’Eduard Muntaner, arquitecte d’experiències d’aprenentatge a UdiGitalEdu (Universitat de Girona) i de Pilar de Bolós, directora de l’Escola Carme Auguet de Girona.
     
  • "La Robòtica Educativa a l'Escola Sant Gervasi"- Aprendre el llenguatge de la programació: per part d’Ana Padilla, mestra i Cap del Departament d'Innovació de l'Escola Sant Gervasi Cooperativa de Mollet del Vallès.
     
  • “Els superpoders ciutadans d’Edutec: dels Nous artesans al Club Maker” – Makers al Citilab: a càrrec de Laia Sánchez, responsable del Col·laboratori, Projectes Europeus i SocialMediaLab al Citilab, i professora associada del Dept. de Comunicació Audiovisual de la FCC de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona).
     

Podeu accedir a tot el contingut del Camp Base a través dels següents vídeos:

 

Edulab Viu l’Educació Maker! – 07/06/2016

Vols saber com transformar cada moment de la vida escolar en una oportunitat per als alumnes d’esdevenir creadors? Vols aprendre com l’educació maker és capaç  de fusionar àrees de coneixement tan dispars com l’art, la tecnologia, les matemàtiques, la música o el cinema mitjançant les creacions dels propis alumnes? Vols viure en viu i en directe l’educació maker?

En el cor del moviment maker hi resideixen diferents pensaments: creatiu, computacional, de disseny, etc., i durant l’Edulab els vam treballar tots.

 Accediu al material de l'Edulab i a més continguts d’interès sobre la tendència d'avaluació a la secció esquerra de la pàgina!

 

 

 

 

Ponents

Coneix tots els innovadors educatius i les experiències educatives més capdavanteres que ens han acompanyat en aquesta tendència:

Mestre - docent
Activista - divulgador educatiu
Equip directiu de centres
Investigador - expert educatiu
Investigador - expert educatiu