TENDÈNCIES

Educació Demà identifica les tendències de canvi amb més impacte en educació, et convida a debatre les seves implicacions reals sobre el terreny i a construir nous abordatges educatius a través d’espais de co-creació.
PERSONALITZACIÓ DE L’APRENENTATGE
Març - Abril 2016
Pràctiques centrades en l’alumne

Situar l’alumne al centre del procés d’aprenentatge significa donar veu a l’aprenent, apoderar-lo, donant a cada persona el poder d’escollir, proposar i actuar sobre el seu propi aprenentatge. El repte és clar: generar entorns d’aprenentatge que transfereixin el poder de decisió i execució a l’alumnat. Si tothom disposa d’un entorn personalitzat d’aprenentatge fora l’escola (conjunt d’eines, recursos i connexions que fem servir per aprendre), potser fora bo transportar-lo a l’aula. Com integrar aquest procés a l’aula?

En primer lloc reafirmant que l’alumne s’ha d’implicar en el seu aprenentatge, contingut, recursos, procés, productes i avaluació de tot plegat.

En segon lloc considerant qui dissenyarà, acompanyarà o orientarà aquest entorn personalitzat d’aprenentatge, quin seguiment, quin suport i qui l’exercirà.
 

Camp Base Personalització de l’Aprenentatge – 15/03/2016

Conduït per Ramon Grau Sánchez, professor de secundària i director de l'Institut Quatre Cantons del Poblenou, i membre del comitè científic d’Educació Demà, els participants van reflexionar i debatre sobre què implica posar l’alumne al centre de l’aprenentatge i què significa traslladar aquesta personalització als ensenyaments. Quines preguntes ens hem de fer i quines decisions cal prendre en relació amb els temes a tractar, els continguts d’aprenentatge, els recursos, els productes i les evidències d’avaluació? Qui decidirà què?

A part, es van poder conèixer propostes de personalització de l’aprenentatge en acció a través de la vivència de les següents experiències educatives a Catalunya:

  • Treball per projectes: de la mà d’en Toni Otero, mestre i cap d’estudis de l’Escola l’Arenal de Llevant de Barcelona.
     
  • Itineraris personals d’aprenentatge: per part d’en David Atzet, professor i director de la SINS Cardener de Sant Joan de Vilatorrada.
     
  • Classe inversa: de la mà de l’Elena Ojando, professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull).
     

Podeu accedir a tot el contingut del Camp Base a través dels següents vídeos:

Edulab de Personalització de l’Aprenentatge – 05/04/2016

Vols saber com crear un itinerari personalitzat d’aprenentatge? O potser capgirar la classe amb els teus alumnes? A l’Edulab vam posar en pràctica noves solucions i vam co-crear propostes per tal de situar l’alumne al centre del seu procés d’aprenentatge en base a 5 conceptes clau: tema, continguts, recursos, productes i evidències d’aprenentatge.

Si voleu tenir accés al material didàctic per a la rèplica del taller de personalització de l’aprenentatge del projecte Educació Demà podeu descarregar-vos els arxius a la columna esquerra.
 

Ponents

Coneix tots els innovadors educatius i les experiències educatives més capdavanteres que ens han acompanyat en aquesta tendència:

Mestre - docent
Emprenedor educatiu
Mestre - docent
Mestre - docent